У Києві обговорювали, як вирішити сміттєву проблему на Закарпатті

липня 24 / 2020
У Києві обговорювали, як вирішити сміттєву проблему на Закарпатті

Олексій Петров:

"Після листа угорського президента щодо сміття, яке щоразу паводок несе із України в сусідню країну, Володимир Зеленський узяв вирішення цієї проблеми під особистий контроль.

Під час зустрічі із головою екологічної інспекції України Андрієм Мальованим та генеральним послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто розказав, що ми уже зробили і робимо, щоб зупинити «потоки» сміття.

- Отже, у місті Рахів, де звалище знаходиться неподалік річки, побудовано дамбу, яка не допустила під час червневого паводку потрапляння відходів до Тиси.

- Ми проводимо уже розчищення русел річок від сміттєвих заторів силами рятувальників та Басейнового управління річки Тиса.

- Почали інвентаризацію несанкціонованих сміттєзвалищ.

- Розробляємо стратегію поводження побутовими відходами в області.

На жаль, цю проблему не вирішити за один день, вона потребує комплексних рішень.

Область дотаційна. Населення і місцева влада не має власних коштів, щоб платити за збір, вивіз і утилізацію сміття. Потрібна державна підтримка.

Мають бути розроблені компенсаторні механізми для підприємців, які займатимуться переробкою сміття, бо бізнес цей нерентабельний. Наприклад, в Угорщині єдиний завод по спалюванню сміття знаходиться у Будапешті, утилізує 65 % відходів у країні, отримує фінансову підтримку від держави. Підтримки держави таких заводів у нас нема, механізмів компенсації неприбуткового бізнесу поки також немає.

Полігони, що є на Закарпатті, заповнені від 85 % і більше. Ми доходимо до критичної межі.

Зараз розвивається рух активістів екологів. Є напрямок дійсно свідомих активістів, які організовують збір сміття, його сортування і так далі. Але, мушу констатувати, що є й «активісти-екологи» у лапках. Під час громадських слухань щодо виділення ділянки під полігон і сміттєпереробний завод, вони накладають вето і не дають дозвіл. Ми уже направили свої пропозиції щодо змін, які потрібно внести до земельного законодавства, щоб подібні проєкти звільнили від громадських слухань, інакше ми потонемо у смітті.

Що вирішили на зустрічі:

- До 1 листопада забезпечити ліквідацію усіх несанкціонованих і стихійних сміттєзвалищ

- До 15 серпня ідентифікувати і проінвентаризувати сміттєзвалища

- До 31 грудня цього року розробити схеми санітарної очистки населених пунктів: кожен повинен мати, хто вивозить сміття, де і куди. І це має бути врегульовано законодавчо.

- Мають бути визначені джерела фінансування по збору, перевезенню і переробці відходів

- Просвітницька робота – інформаційна кампанія також дуже важлива – УЖЕ в Україні заборонено вивезення сміття на звалище БЕЗ сортування. Але це мало хто знає! Потрібно довести населенню, що сміття потрібно сортувати!!!"
У Києві обговорювали, як вирішити сміттєву проблему на Закарпатті
У Києві обговорювали, як вирішити сміттєву проблему на Закарпатті
У Києві обговорювали, як вирішити сміттєву проблему на Закарпатті
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар