Мешканці Приборжавсього на Закарпатті прибирають свої двори після підтоплень (ВІДЕО)

червня 13 / 2020
Мешканці Приборжавсього на Закарпатті прибирають свої двори після підтоплень (ВІДЕО)
У четвер, 11 червня, у селі Приборжавське розлився потік. Про таке розповів виконувач обов’язків старости села Віктор Шпортень. За його словами, після зливи підтоплені 44 господарства. У Приборжавському створили комісію, члени якої підраховують збитки.

Вода з потоку залила подвір’я та три підвали місцевого жителя Михайла Федоричка. Зараз тут прибирають члени сім’ї та односельці.

«Прийшла хвиля за 5 хвили і все це залило. За кілька секунд усе залила. Залила приміщення, залила підсобні господарства, у будинку була вода, гравій понесло, дрова понесло. Викачувати ніхто не допомагав, вода сама поступово зійшла за 15-20 хвилин. Дощ перестав падати, вода поступово-поступово зійшла», — розповів Михайло Федоричка.

Подвір’я Марії Дурди теж було підтоплене. Вода була й в машинах. Прибрати жінці допоміг сусід.

«Це мала машина. Це було в машині, в салоні. А в джипові, в салоні, також було у воді. Прогрівала машини. Кажу: добре, що дроти не змокли повністю. Звідси, з цього двора, вивезли 8 машин сміття. То все знесло сюди, бо ворота прорвало», — каже жителька села Марія Дурда.

Сусід жінки Юрій Вакар кореспондентам Суспільного повідомив: «Спочатку падав град, потім дощ перестав падати. Я тут поруч живу, ми вибігли, бо почули шум. Дивимося, а то вже чотири метри води. Вона піднімалася повільно. Тут кури й свині в людей плавали».

Маріанна Лапко розповідає: після грози міст з-під води не було видно: «Потік, самі бачите, йшов сюди, а прорвався під паркан. Навіть повний двір води був. Там у нас кури несло. Навіть через город все текло геть. Я, наприклад, тут живу 12 років, але такого ще не бачила».



Потік розлився біля жіночого монастиря, — каже виконувач обов’язків старости села Приборжавське Віктор Шпортень. За його словами, дощ падав впродовж 15-ти хвилин.

«Частково пошкоджено асфальтове покриття вулиці Монастирська. Є в нас критичне берегоукріплення, розміром 100 метрів, яке у випадку таких паводків дістанеться до дороги, тобто потічок Мочарний дістанеться до дороги, яка є комунальною власністю, безперечно треба робити негайно берегоукріплення», — каже Віктор Шпортень.

Сестра Серафима проживає у монастирі. Каже: наразі прибирають територію. «З вікон дивимося, що може арку понести. Коли дощ перестав падати, ми всі зібралися, наші робочі й сестри, ми тут все гребли, почистили, а тепер вже робимо порядок».

За словами Віктора Шпортеня, члени комісії з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій обходять господарства, після чого підрахують збитки.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар