Новини Закарпаття

Ріелтор Євген Шевцов: ціни на квартири в Україні падають, але попит «з торгом» поки що є




Вартість житла у Києві та деяких інших великих українських містах трохи знижується в останні місяці, незважаючи на те, що на ринку новобудов спостерігається дефіцит. Цьому сприяє як зростання пропозиції з боку продавців «вторинки» на 15-20%, так і в цілому песимістичні настрої на тлі війни, що затягується.

Експерт з нерухомості, ріелтор Євген Шевцов розповів, на які квартири у столиці та регіонах зараз найбільший попит та що впливає на ціни.

За словами експерта Євгена Шевцова, ринок первинного житла у Києві перебуває у складній фазі зі зрозумілих причин. Багато забудовників зупинили роботу через відсутність фінансової подушки або частково припинили купівлю та будівництво нових багатоквартирних будинків, інші ж навпаки – незважаючи на ризики відновили свою діяльність, у т.ч. на об'єктах, які були припинені на початку війни.

«На ринку нерухомості столиці та деяких міст у центральній та західній частинах України спостерігається дефіцит нового житла, зокрема об'єктів, які знаходяться на етапі здачі в експлуатацію або мають високий рівень готовності. Насамперед, це стосується невеликих 1-2-кімнатних квартир», – каже Євген Шевцов.


Як зазначає експерт, середня вартість квадратного метра в київській новобудові на початок осені стартує від $1200-1300, а ціна залежить від локації, площі квартири, матеріалів тощо. Ціни на житло преміум-класу вже як мінімум вдвічі вищі. При цьому попит на об'єкти, що вже здані в експлуатацію, значно перевищує попит на об'єкти в процесі будівництва.

На первинному ринку нерухомості також спостерігається значний дефіцит квартир, що продаються через державну програму «Є-Оселя», оскільки більшість людей, які купують за цією програмою – українські військові та їхні родичі.

«На сьогодні найбільшим попитом користується саме вторинний ринок, так як більшість українців зараз не мають енергії та ресурсів займатися ремонтами і на це витрачати час. До вторинного ринку українці звикли більше, бо це готове житло», – зазначає Євген Шевцов.

За останні місяці кількість виставлених на продаж квартир на вторинному ринку у Києві та інших містах зросла на 15-20%, що призвело до зниження ціни до 10% порівняно з початком року. Схожа ситуація й у регіонах, зокрема західних. Продавці почали охоче торгуватися, скидаючи на угоді до 15% від початкової ціни.

За його словами, практично всі клієнти, у яких є бюджет із запасом, незалежно від міста зі зрозумілих причин шукають монолітно-каркасні будинки та розглядають низькі поверхи, а також віддають перевагу індивідуальному газовому опаленню. Користуються добрим попитом і будинки з підземними паркінгами.

Євген Шевцов також констатує зростання пропозицій із боку продавців на заміські будинки. Хоча ціни на заміську нерухомість зросли, вони ще не досягли довоєнного рівня.
Перейти на сайт