На війні загинув науковець та історик, ужгородець Микола Гаєвой

вересня 01 / 2024

На війні загинув науковець та історик, ужгородець Микола Гаєвой

Уродженець села Горяни (мікрорайон м. Ужгород) в 2013-му році вирішив з’єднати своє життя з історією – наукою, великим поціновувачем та знавцем якої він був.

У 2019 році він вступив та навчався в аспірантурі УКУ з історії.

З початком повномасштабного вторгнення росії, Микола взяв академвідпустку та пішов до війська добровільно 24 лютого 2022 року. Служив у 95-й окремій десантно-штурмовій (Поліській бригаді ДШВ ЗСУ). Життя військового обірвалося 27 серпня 2024 року, під час боїв з російськими окупантами, на Курському напрямку. Героєві було всього 28 років.

У інтерв'ю ЗМІ на запитання, що для нас буде перемогою у цій війні, Микола відповідав: «Ідеальна перемога — це вихід на кордон 1991 року та зміна режиму у рф на мирний прозахідний як план-мінімум, та розвал й демілітаризація рф як план-максимум. Нам обов’язково треба добиватися репарацій, не кажучи вже про повернення полонених й суду над військовими злочинцями. Думаю, що має бути міжнародний договір й контроль над політикою у рф з боку міжнародної спільноти. Росія має бути покарана. Як це все зробити — це вже важке й довге питання. Війна покаже».

Вічна пам'ять Герою!

Закарпаття 24
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар