Сьогодні відбулося чергове засідання Ради оборони області

червня 14 / 2024

Головне питання – енергетична безпека Закарпаття.
Доповідали керівники регіональних підрозділів Служби безпеки, Нацполіції, Держприкордонслужби, територіальної оборони, ПрАТ «Закарпаттяобленерго», Закарпатської філії ТОВ «Газмережі» та інші.
Росія продовжує цілеспрямовано завдавати ударів по об’єктах генерації. Вся теплова генерація України або пошкоджена, або зруйнована внаслідок ворожих атак. Понад 90% теплової генерації зараз не працює.
❗️Ймовірно, вже цієї осені та зими країна стикнеться з дефіцитом потужності, який спричинить масові відключення електроенергії як для населення, так і сектору економіки краю.
У звʼязку з необхідністю вжиття оперативних заходів щодо забезпечення життєдіяльності населення та функціонування сектору економіки й безпеки в умовах дефіциту централізованого енергопостачання, Рада оборони вирішила:
✔️ сільським, селищним, міським радам невідкладно забезпечити впровадження наступних заходів:
провести із залученням відповідних спеціалістів та експертів аналіз територій громад щодо можливості створення децентралізованої інфраструктури для генерації електроенергії за рахунок відновлювальних джерел, газу та інших альтернативних способів;
за результатами проведеного аналізу сформувати перелік локацій, які можуть бути використані територіальною громадою для інвестиційних пропозицій зі створення інфраструктури генерації та мережі розподілу електроенергії.
долучитися до впровадження заходів ощадливого споживання електричної енергії.
провести роз’яснювальну роботу з жителями громади щодо Порядку надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 2024 року № 673.
✔️ ПрАТ «Закарпаттяобленерго»:
забезпечити всебічне сприяння інтеграції споживачів, що використовують альтернативні джерела електроенергії, у роботу енергетичної системи;
забезпечити пріоритетне підключення до електричних мереж об’єктів генерації електроенергії;
опрацювати питання щодо пріоритетного включення будівництва ліній електропостачання до потенційних об’єктів генерації за рахунок Інвестиційної програми ПрАТ «Закарпаттяобленерго» на відповідний рік;
забезпечити пріоритетне відновлення пошкоджених ліній енергопостачання до об’єктів генерації електроенергії.
✔️ Закарпатській філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»: вживати невідкладних заходів щодо сприяння інтеграції споживачів, що використовуватимуть природній газ для генерації електричної енергії.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар