Завершують будівництво сміттєсортувального заводу на Закарпатті (відео)

квітня 14 / 2024


Адміністративний корпус, полігон для компостування природніх відходів, котловани для екологічного зберігання сміття, а також лінії для його сортування та перероблення за європейськими технологіями – у селі Яноші, що на Берегівщині завершують будівництво сміттєпереробного заводу. Готовність об’єкту складає 98%. Проєкт реалізовується за підтримки ЄС та Уряду Угорщини.

Завод зводили за європейськими практиками: подбали про екологічність, свідоме поводження з твердими побутовими відходами та головне ефективність підприємства, що буде обслуговувати населення, що проживає на теренах Берегівського району. Сміттєпереробний завод займає 28 гектарів.

З метою піклування про навколишнє середовище, по периметру висадили 2800 дерев, аби створити природній бар’єр та водночас очистку повітря. Обладнали канали для відводу води, встановили контрольовані свердловини для заміру її якості. Підприємство знаходиться у межах населених пунктів, водопровідна система встановлена таким чином, аби рідина, що скупчується від відході не потрапляла у грунт, та не псувала якість води у громаді.

Одразу при в’їзді знаходиться компостний майданчик. Тут оброблятимуть природні відходи з подальшою утилізацією, з яких виготовлятимуть органічні добрива. На території підприємства вирили спеціальні ТВП, де за сучасними передовими технологіями буде зберігатися сміття. Їх згідно проєкту буде 4.

З усіх сторін заглиблення встелене спеціальною плівкою, що убезпечить землю від забруднення відходами. Зверху плівку засипають гравієм, встановлюють систему водовідведення, потім цю конструкцію убезпечують гумовими шинами. Рідину, що утворилася у ТВП транспортують у спеціальні колодязі, звідки вона потрапляє у очисну станцію, далі – у збудований резервуар та вторинно використовуватиметься для зрошування території. Роботи вдалося завершити у швидші терміни, ані ж передбачали у проєкті. Всього за один рік та два місяці підрядники виконали необхідні роботи, та вже до початку травня поточного року готові здати об’єкт в експлуатацію.

Поблизу міста Берегово знаходиться полігон, де на сьогодні звозять відходи. Він працює з 2007 року, та заповнений майже на 70 %. Відходи тут зберігають просто неба, адже не мають відповідного устаткування для його оброблення та правильного зберігання. Важливим кроком стане і впровадження культури сортування сміття серед населення, що в свою чергу в рази спростить роботу працівників та дозволить швидше та якісніше обробляти відходи, що звозитимуть на підприємство. Після завершення будівництва заводу та здачі його в експлуатацію, наступним кроком стане облагородження існуючого сміттєзвалища та озеленення його території.

Попередня вартість проєкту складає 5,5 млн. євро. Завод у селі Яноші стане першим підприємством такого класу на теренах рідного Закарпаття. Після початку його успішної роботи, буде можливість вести мову з міжнародними партерами про будівництво подібних заводів і у інших районах області, зазначає Володимир Чубірко.

Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар