Вперше на Рахівщині медик «швидкої» провів черезшкірну кардіостимуляцію!

квітня 02 / 2024
🚑👨‍⚕️ Вперше на Рахівщині медик «швидкої» провів черезшкірну кардіостимуляцію!
‼️Виклик опівночі на лінію 103 – Рахів, чоловік 73 роки, біль у грудях. За 7 хвилин бригада №1210 вже у пацієнта…
«Передчуття, що сьогодні буде складний виклик, не полишало протягом усього дня, - розповідає фельдшер Юрій РЕДНІК. Коли прийшло повідомлення від диспетчера ЦОДу, то одразу ж сказав водію – точно доведеться везти до Хустської центральної районній лікарні (Довідково: там , 24/7/365 діє катетеризаційна лабораторія, де надають невідкладну кардіологічну допомогу пацієнтам з гострим коронарним синдромом, нестабільними стенокардіями, порушеннями серцевого ритму тощо)».
З перших секунд огляду пацієнта фельдшер зрозумів ­- стан життєзагрожуючий.
«Бачу, що чоловік дуже блідий та спітнілий, на чолі садна, коліна розбиті. Розповідає, що у хаті тричі втрачав свідомість і падав на підлогу. Наочно - синдром Морганьї — Адамса — Стокса (МАС), для якого характерна раптова втрата свідомості. Знімаємо кардіограму – гострий коронарний синдром з елевацією ST, що ускладнився AV блокадою 3-го ступеню. Провожу необхідні маніпуляції та приймаю рішення – негайно підключати черезшкірний кардіостимулятор. Венозний доступ, знеболення, електроди… Все, як прописано у Протоколах. Мій водій, Юрій МАТІЧУК, блискавично та чітко виконує допоміжні маніпуляції. Одночасно передаємо кардіограму по телеметрії нашому черговому кардіологу та у лікарню. Лікарі підтвердили правильність попереднього діагнозу і тактики моїх дій».
Дорогою до Хуста стан пацієнта стабілізується, тільки скаржиться на незначний дискомфорт під час кардіостимуляції – розряди струму спричиняють інтенсивне скорочення м’язів руки та грудної клітки, але є життєво необхідними для підтримки нормального ритму серця.
«Після госпіталізації пацієнта у медзаклад та консультацій фахівців-кардіологів Ужгорода та Хуста прийнято рішення зробити коронографію і тільки потім визначатись з подальшою тактикою лікування», - зазначає Юрій РЕДНІК.
Розповідаючи про цей випадок, фельдшер зауважив, що в своїй медичній практиці він вперше застосував черезшкріну кардіостимуляцію. Загалом, в Рахівському районі, ця процедура фахівцями «швидкої» проводилась теж вперше.
«Теоретична частина та алгоритм проведення цієї процедури мені знайомий ще з часів студентства. Але на практиці, враження зовсім інші. Надзвичайно допомогли навички, які ми опановували під час навчань в нашому тренінговому центрі. Сучасні манекени та обладнання, відпрацювання до автоматизму всіх складових Протоколу, допомогли в критичній ситуації діяти швидко і безпомилково. Мій водій, Юрій МАТІЧУК, знав чітко, що робити і як забезпечити все необхідне для спільної роботи. Дякую нашим тренерам за можливість постійно вдосконалювати наші навички та відшліфовувати командну роботу бригад. Результат – врятоване життя!»
☝️Цей випадок демонструє не тільки високий професіоналізм нашого медичного персоналу, але й важливість постійного навчання медиків. Застосування новітніх технологій і методів допомоги дозволяє нам більш ефективно діяти у надскладних ситуаціях і рятувати життя пацієнтів. Нехай цей випадок буде ще одним кроком до покращення медичної допомоги у нашому регіоні.
Бережіть себе та своє здоров'я!
#медицина #швидка #Рахівщина #кардіостимуляція #життя #професіоналізм
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар