Посилення мобілізації на Закарпатті: парламентська ТСК звернулася до ДБР

січня 14 / 2024
Посилення мобілізації на Закарпатті: парламентська ТСК звернулася до ДБР

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців вбачає ознаки злочину у діях посадових осіб на Закарпатті щодо запровадження надзвичайних повноважень в процесі мобілізації до лав Збройних Сил України.

І звернулася з цього приводу до Державного бюро розслідування.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук повідомила членкиня комісії, народна депутатка від політичної партії “Слуга народу” Юлія Яцик.


“Питанню ТЦК та мобілізації була приділена окрема увага. Випадки незаконного позбавлення волі чоловіків, завдання їм тілесних ушкоджень працівниками ТЦК, їх проникнення на території підприємств, численні випадки зловживань з відстрочками і бронюванням, хабарі за «списання», липові висновки ВЛК та ін. були предметом окремого засідання за участю всіх обласних воєнкомів… За результатами вивчення рішень рад оборони у Львівській та Закарпатській областях про посилення мобілізаційних заходів, зокрема, перевірку документів, огляд автомобілів та проникнення в житло та приміщення підприємств, що є грубим порушенням вимог Конституції. Голова ТСК звернулись до ДБР з відповідною заявою про недопустимість порушення конституційних прав громадян України та наявність в діях посадових осіб ознак злочину”, – йдеться у дописі Ю.Яцик.

Посилення мобілізаційних засобів в Закарпатській області було запроваджено розпорядженням голови обласної військової адміністрації Віктора Микити № 1052 від 30 листопада 2023 року “Про введення в дію рішення ради оборони області “.

Воно передбачає призначення спільним наказом голови обласної військової адміністрації й начальника ОТЦК та СП комендантів районів і міст Закарпатської області. Останні визначають уповноважених осіб для здійснення “перевірки документів у осіб відповідно до Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану”.


Ція намірим викликали великий резонанс і збурення в суспільстві.


Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями була утворена постановою парламенту № 3393-IX 21 вересня 2023 року.

Головою Тимчасової слідчої комісії є народна депутатка України Анна Скороход (депутатська група “Партія “За майбутнє”). Юлія Яцик є заступницею голови ТСК.

Також Юлія Яцик є членкинею Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, головою підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар