На Закарпатті госпіталізовані 11 людей із діагнозом гепатит А, зокрема, п'ятеро дітей

листопада 02 / 2023



На Закарпатті із діагнозом гепатит А перебувають у лікарнях одинадцять людей, зокрема, п'ятеро дітей.

Про це повідомив директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний. За його словами, від початку 2023-го року на Закарпатті виявили 125 випадків захворювання. Джерелом інфекції є виключно людина. Вірус гепатиту А передається фекально-оральним шляхом. Також його збудники є у ґрунті та у забрудненій воді.

"Зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах — це коли зареєстровано 3-5 випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі"
, — зазначив Анатолій Пшеничний.

Головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик розповіла: "У гепатиту А довгий інкубаційний період — 6 тижнів. Хворий стає заразним в останні 7-10 днів інкубаційного періоду. Як тільки з'являється жовтяниця, то хворий перестає виділяти збудник. Тому госпіталізація розглядається як надання медичної допомоги, а не засіб ізоляції хворого, — розповіла Суспільному головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик.

За словами Тимчик, вакцинація від гепатиту А не входить до Національного календаря щеплень. Вона також повідомила, що вакцин в Закарпатській області небагато. Охочі вакцинуватися повинні придбати їх за власні кошти.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар