Закарпатські школи матимуть можливість вдосконалити організацію харчування завдяки підтримці Всесвітньої продовольчої програми ООН

вересня 12 / 2023

За результатами відбору в ініціативі візьмуть участь 38 закладів загальної середньої освіти нашої області.
Про особливості реалізації проєкту в регіоні сьогодні йшлося на воркшопі за участю керівництва профільного структурного підрозділу обласної військової адміністрації, органів управління освітою громад та представників Програми шкільного харчування ВПП ООН.
💬 «Ще до початку повномасштабного вторгнення перша леді Олена Зеленська започаткувала реформу шкільного харчування. Зараз попри війну та завдяки підтримці міжнародних партнерів ми продовжуємо працювати в цьому напрямку», – підкреслила директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець.
Також вона привітала школи, які стали учасницями проєкту Всесвітньої продовольчої програми ООН. Він передбачає надання фінансової підтримки закладам у 2023/2024 навчальному році для організації та забезпечення гарячого харчування для учнів початкових класів.
☝️Основна мета – допомогти школам та громадам у реалізації завдань реформи шкільного харчування шляхом підвищення якості їжі, а також підтримати батьків, які мають економічні труднощі. На цьому наголосила керівниця програмного підрозділу Всесвітньої Продовольчої Програми ООН Анастасія Фойльнер.
💬 «Заклади освіти відіграють важливу роль у формуванні звички правильно харчуватися та вести здоровий спосіб життя. Саме початкова школа є тим вікном можливостей, де можна допомогти дітям сформувати корисні харчові звички», – зазначила вона.
За словами Дмитра Мірошнікова, програмного спеціаліста з моніторингу та оцінки ВПП ООН, для покращення системи шкільного харчування в межах проєкту проводитимуть постфінансування з виплатою кожній школі коштів за 30% наданих впродовж місяця порцій гарячого харчування згідно зі звітними документами.
📍 Під час воркшопу обговорили, як у сучасних реаліях організувати здорове та збалансоване харчування в школах, концепцію Програми шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми ООН, основні етапи та сценарії реалізації проєкту тощо. Зокрема, зараз у Закарпатській області триває підготовка до підписання відповідних договорів з 19 територіальними громадами.
🙌 До Програми з покращення шкільного харчування в 11 областях України загалом планують залучити близько 600 закладів освіти. Серед основних критеріїв відбору шкіл для участі в Програмі є пропорція кількості ВПО до загальної кількості учнів початкової ланки, відстань до райцентру (у програмі не беруть участь школи з обласних центрів, приватного або обласного підпорядкування), кількість учнів 1-4 класів, вартість порції гарячого харчування тощо.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар