З 1 жовтня запровадять графіки відключення світла: що про це відомо

вересня 09 / 2023
З 1 жовтня запровадять графіки відключення світла: що про це відомо



В Україні місцева влада й енергетичні компанії вже розробили графіки відключення електроенергії, які введуть в дію з 1 жовтня.


Проте, це ще не означатиме відключення електроенергії.

Сидіти без світла українцям доведеться у тому разі, якщо через нові атаки РФ виникнуть проблеми з розподілом чи генерацією струму.

Однак, експерти вважають, що уникнути відключень в умовах пікового навантаження буде дуже складно, пише OBOZREVATEL.

Чи будуть відключення світла восени та взимку
За даними Міністерства енергетики, в Україні станом на зараз відновили близько 70% пошкоджених ТЕС та ТЕЦ, але підготовка до зими ще триває.

“До листопада ми маємо час, щоб підготуватися, зокрема, для проходження складних сценаріїв, які можуть бути обумовлені обстрілами російських військ”, – заявив Андрій Герус, голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ, на Business Breakfast.

Він додав, що ситуація залежатиме не лише від того, чи вистачить генерації, а й у можливостях розподіляти електроенергію. А це напряму залежатиме від атак РФ на енергетичну інфраструктуру України взимку.

Проте, експерти не дають оптимістичних прогнозів. “Розмір дефіциту, як мені особисто видається, перекрити імпортом ми не зможемо. Просто стільки імпорту ми не потягнемо. Тому взимку цілком можуть бути обмеження”, – сказав директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Регіони України розробили графіки відключень: що про це відомо
Як пише видання, влада деяких регіонів спільно з енергетичними компаніями розробили графіки відключень електроенергії.

о прикладу, на Полтавщині може бути шість черг відключення світла. Стільки ж – у Хмельницькій області, де енергетики ремонтують та обслуговують обладнання, трансформаторні підстанції та розподільчі пункти. “Вінницяобленерго” також вже має програму знеструмлення споживачів: світла може не бути від 2 до 4 годин поспіль.

В Івано-Франківській області фахівці розробляють план оперативного відновлення пошкоджених електричних мереж, “Прикарпаттяобленерго” вже розробило графіки відключень, про їхнє застосування повідомлять заздалегідь.

Технічний директор «Львівобленерго» Роман Іванців повідомив, що енергетики формують графіки відключень щороку на випадок екстрених ситуацій, незалежно від того, чи це військовий стан, чи ні. Проте, до війни такі графіки не застосовували, повідомляє “Львівобленерго” у Facebook.

«Графіки складені, споживачі повідомлені, але їх введення не планується. Ми віримо у ЗСУ і докладаємо всіх зусиль, щоби ніяких обмежень чи вимкнень не було. Але ситуація в енергосистемі може змінитись, тому що триває війна, ворог підступний», – розповів Іванців.

Відповідно до розпорядження міністерства, енергетичні компанії повинні підготувати графіки та поінформувати про них споживачів. Проте, наразі ніхто не готовий спрогнозувати, чи будуть виключення світла уже з 1 жовтня.


Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар