Сміттєва проблема та поводження жителів краю з твердими побутовими відходами- болюче питання для Закарпаття (відео)

червня 18 / 2023

Сміттєва проблема та поводження жителів краю з твердими побутовими відходами- болюче питання для Закарпаття вже багато років! Брак полігонів, стихійні сміттєзвалища, затори з непотребу на водоймах, а також відсутність сміттєпереробних та сортувальних заводів – потребують нагального вирішення.

Ситуація погіршується й тим, що край прихистив сотні тисяч перселенців та релоковоаний бізнес – а це додаткове навантаження на комунальні служби! Чи настільки гостро стоїть сміттєве питання у регіоні. Закараптські полігони твердих побутових відходів – перповнені! Питання вивозу сміття у громадах краю – наразі стоїть гостро! Ужгород – тут не виключення! Вирішення сміттєвого питання у Закарпатті – під контролем та у пріоритеті обласного керівництва.

Екологи також б’ють на сполох! Діяти треба негайно, аби зберегти природу Закарпаття, який позиціонує себе як туристичний регіон та екокрай! Екологиня каже, мусимо почати кожен із себе, з громад – сотрутвати сміття і вчитися правильному поводженню з побутовими відходами. А не, як з часів дідів-прадів -сміття у річку чи у ліс. Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного у транскордонному регіоні -саме під таким гаслом буде функціонувати преший у Закарпатті та в Україні сміттєсортувальний завод у селі Яноші біля Берегова.

Сотрувальний конвеєр – вже збудований. Важка техніка, одночасно кілька напрямків охоплені на 30 гектарах – кипить робота над будівництвом заводу. Проєкт реалізують за європейські кошти – частину з них фінансує Угорщина. Будівництво заводу обіцяють завершити до кінця поточного року.

Такий сміттєсортувальний завод обслуговуватиме 200 тисяч населення – це 10 громад. І стане гідним прикладом поводження з побутовими відходами для інших районів краю та й всіє України. Лише так цивілізовано та по-європейськи можна вирішити сміттєву проблему та дбати про екологію!
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар