На Закарпатті відмовилися демонтувати радянський символ (відео)

квітня 29 / 2023

Поки у всій Україні активно триває демонтаж пам’ятників радянським окупантам. На Закарпатті є село, у якому відмовилися прибрати радянський монумент, зробивши його “українським”. Мова про населений пункт Лисичово у Хустському районі. Чому склалася така ситуація, про позицію влади громади та області у цьому питанні.

У селі ЛисИчово Хустського району Закарпаття влада відмовилася демонтувати пам’ятник радянському вояці. Монумент солдату армії СРСР вирішили “українізувати”, прирівнявши до вшанування воїнів російсько-української війни. Першими про це повідомили спільнота “Деколонізація.Україна” у Telegram. Там опублікували фото документа у якому голова громади аргументує таке рішення перед Закарапатською ОВА. «… всі хто брав участь у війні 1941-1945 прирівнюються до солдат, які загинули під час повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.

Відстоюючи свободу і незалежність нашої Батьківщини». Зауважимо, що монумент на честь радянських солдатів, зокрема й воїнів-односельців, які полягли в Другій світовій війні, у селі ЛисИчово з’явився в 1967 році. У сільраді розповіли, що почали процес декомунізації у громаді. Спершу виконали вказівки, щодо 4-ох пам’ятників із радянськими символами у кілько селах громади. Вадим Позняков – голова проєкту “Декомунізація. Україна” каже, щиро здивований і обурений такою позицією голови громади. Розповідає, що таке ставлення до процесу декомунізації тільки потішило російські змі. Наголошує, що це не знищення пам’ятника полеглим воїнам, а лише знесення радянських символів. Посадовці громади ж кажуть, зараз проводять спеціальну процедуру, аби демонтувати цей пам’ятник.

Схоже, що знесення монументу радянському солдату просто затягують. Воно і не дивно, адже голова громади Михайло Мушка всім відомий своєю приналежністю до партії ОПЗЖ. Яка, як ми знаємо, має цілком і повністю орієнтування на росію. У розмові із журналістами голова громади не відмовився від своєї позиції, і підтвердив наміри щодо прирівнювання радянських солдат полеглих у війні, до захисників, які загинули у війні з росією у 2022-2023 роках.Нагадаємо, що Закарпаття — лідер за кількістю демонтованих радянських об’єктів в Україні з початку війни.

Та схоже такою статистикою задоволені не всі керівники громад, і дехто все ще не зрозумів, що культурна боротьба так само триває як і війна на фронті. Тому у тилу ми маємо діяти рішуче і дотримуватись закону, а не іти всупереч позиції нашої країни.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар