Важлива інформація! Закарпатська митниця консультує

березня 04 / 2023


Закарпатська митниця консультує

Громадяни України (чоловік і дружина) працюють за кордоном. Чоловік планує поїздку в Україну на авто, зареєстрованому в іноземній країні, власником якого є дружина, а він – співвласник. Які умови ввезення автомобіля і які необхідні документи?

Відповідь

Порядок та умови переміщення товарів (транспортних засобів особистого користування) через митний кордон України, їх митного контролю, митного оформлення встановлюються Митним кодексом України (далі – Кодекс).

Особливості тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування на митну територію України громадянами-резидентами, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульських установах України за кордоном, визначені абзацом п’ятим частини четвертої статті 380 Кодексу.

У такий спосіб Кодексом визначено умови, дотримання яких дає можливість громадянину-резиденту тимчасово ввозити на митну територію України транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД, без сплати митних платежів, а саме:

перебування громадянина України на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном;

ввезення причепу разом із транспортним засобом особистого користування за товарною позицією 8703;

право власності громадянина на такі транспортні засоби;

реєстрація таких транспортних засобів на території відповідної країни;

письмове декларування таких транспортних засобів у порядку, передбаченому законодавством України для громадян;

надання письмового зобов’язання про зворотне вивезення транспортного засобу (транспортних засобів) за межі митної території України.

У разі якщо хоч одна із зазначених вище умов не виконується, застосовуються вимоги абзацу першого частини четвертої статті 380 Кодексу, яким передбачено тимчасове ввезення транспортних засобів особистого користування громадянами-резидентами за умови сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

При цьому слід зазначити, що правовою основою закріплення права власності в Україні є Конституція України та Цивільний кодекс України.

Форма митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних з провадженням підприємницької діяльності, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 431.

Документи, які подаються громадянином разом з цією декларацією для митного контролю та митного оформлення товарів залежно від мети переміщення, визначені підпунктом 1.9 розділу І Порядку заповнення митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних з провадженням підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.2012 № 614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.06.2012 за № 1014/21326.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар