Уряд вніс зміни щодо правил перетину державного кордону військовозобов'язаними громадянами (відео)

травня 28 / 2022



Згідно Постанови № 615 від 20 травня 2022 р. під час дії в Україні воєнного стану розширено можливості для виїзду за кордон таким категоріям військовозобов'язаних чоловіків, як водії, залізничники, спортсмени та тренери.

Так, під час воєнного стану дозволено перетин кордону водіями, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, а також населення України, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд за межі України водіїв приймається Мінінфраструктурою або військовими адміністраціями, за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах будь-якого з таких органів, підприємств, організацій, установ:

- військових, правоохоронних органів;

- військових адміністрацій;

- медичних установ;

- відправників чи одержувачів гуманітарної допомоги.

Крім того, дозволено пропуск водіїв компаній, які мають транспортні ліцензії. У такому разі перетин державного кордону можливий тільки на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів і більше. Укртрансбезпека проводить перевірку інформації про транспортний засіб на основі даних, що містяться в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, та вносить відповідні дані до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки.

Водіям можна безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 календарних днів. Водії компаній, що мають транспортні ліцензії, можуть перебувати за кордоном до 45 календарних днів, але це можливе лише на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

Під час брифінгу Ігор Матвійчук зазначив, що нові зміни надали співробітникам Держприкордонслужби право скасовувати дозвіл на виїзд водіям за кордон у разі якщо прикордонники зафіксують низку порушень з боку водіїв. А саме – якщо водій перевозить не медичні вантажі, вантажі не гуманітарної допомоги, розмитнює вантаж не як гуманітарну допомогу, а для особистого чи комерційного використання, перевищив дозволений разовий термін перебування за кордоном тощо. Про такі порушення Держприкордонслужба інформуватиме військову адміністрацію для скасування дозволу водію-порушнику.

«Військова адміністрація дає дозвіл водію, але не бачить як водій перетинає кордон. Прикордонники це бачать», - наголосив під час брифінгу Ігор Матвійчук. «Ми надаватимемо військовій адміністрації інформацію про шлях водія, характер вантажу, що він переміщує і ця установа буде враховувати і приймати рішення – скасовувати чи продовжувати дозвіл водієві. Така необхідність склалася через утворення великих черг на кордоні. Не завжди водії розмитнювали вантаж як гуманітарну допомогу, іноді і на себе розмитнювали, тому на наші звернення відреагував Уряд і надав механізм прийняття рішення щодо скасування такого дозволу», - пояснив Ігор Матвійчук.

З цього питання під час брифінгу Юрій Бучко зазначив, що з початку війни Львівською обласною військовою адміністрацією видано водіям більш як три тисячі таких дозволів.

Також дозволено виїзд працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту приймається:

- щодо працівників АТ «Українська залізниця» та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури;

- щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності – обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Залізничники можуть бути пропущені за кордон терміном не більше 6 місяців.

Стосовно спортсменів та тренерів.

Під час воєнного стану дозволено виїзд за кордон спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів зі складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших спеціалістів, які забезпечують, зокрема, організаційний, науково-методичний, медичний супровід, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України.

Підтвердними документами є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

Члени національних збірних України можуть безперервно перебувати за кордоном не більше ніж 30 днів. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу.

📹 Відео 👉 https://cutt.ly/IJqtCSZ

📄 Текстовий матеріал 👉 https://is.gd/Am4Ea9

Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар