Як отримати 2-гу дозу вакцини від COVID-19: найпопулярніші запитання і відповіді

липня 02 / 2021


Для вакцинації 2-ю дозою вас запросять телефонним дзвінком за контактом, який ви залишили після першого щеплення.

Люди, які вакцинувались в масових центрах вакцинації, отримають 2-гу дозу в тих самих центрах.

Якщо ж на вакцинацію вас записував роботодавець, він організовує і 2-ге щеплення.

Усі, хто отримав 1-шу дозу вакцини, гарантовано отримають 2-гу дозу. Це стосується всіх вакцин, які використовуються в Україні.

Також другу дозу вакцини гарантовано отримають люди, які вакцинувались залишковими дозами, зокрема громадські діячі.

Записи про щеплення зберігаються на рівні центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я та з дозволу пацієнта доступні відповідним медичним працівникам. Тому, якщо є запис про перше щеплення, вас мають записати на друге через відповідний проміжок часу.

Якщо вам відмовили у щепленні, звертайтесь до контакт-центру МОЗ за тел. 0 800 60 1219.

Як діяти у випадках, якщо Вас не записали на отримання другої дози вакцини під час першого щеплення/або не запрошують телефонним дзвінком для введення 2-ї дози вакцини, то ближче до дати другого щеплення можна звернутись:

- якщо вас вакцинували в пункті щеплення - до того самого пункту щеплення або ж, у випадку зміни локації, до найближчого. Також можна звернутись до сімейного лікаря.

- якщо вакцинували в центрі вакцинації - до того самого центру вакцинації, або у випадку зміни локації, до найближчого.

- якщо вас вакцинували організовано мобільними бригадами - до роботодавця.

У випадку зміни місця роботи ви можете:

- звернутись до колишнього роботодавця та вакцинуватись разом із попереднім колективо;

- вакцинуватись з іншим колективом, який має отримувати 2-гу дозу (за умови, що 1-ша доза вакцини та ж, що у цього колективу) AstraZeneca, Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinovac (CoronaVac).

Якщо людина не може вакцинуватись з попереднім колективом та знайти інший, їй потрібно звернутися до контакт-центру МОЗ.

У випадку, якщо в області змінився регіональний координатор, а роботодавець немає його контакту, йому потрібно звернутись до департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації.

Такий же алгоритм дій для осіб, які пропустили отримання 2-ї дози вакцини разом зі своїм колективом, та у випадку, якщо у колективі не набирається більша кількість для виїзду мобільної бригади.

Що робити та як підтвердити отримання 1-ї дози вакцини, якщо інформації про вакцинацію людини від COVID-19 немає в електронній системі охорони здоров’я?

У випадку якщо є паперова довідка про введення 1-ї дози вакцини, слід звернутись до сімейного лікаря або ж у медичний заклад, де проводилась вакцинація.

Якщо довідки немає, варто зателефонувати в контакт-центр медичної інформаційної системи, через яку вносились дані, чи залишати звернення в контакт-центрі МОЗ.

Що робити, якщо дані в електронну систему охорони здоров’я внесли з помилкою? Чи отримає особа у такому випадку свідоцтво про вакцинацію?

Попросити медичного працівника, який буде вводити 2-гу дозу вакцини, виправити помилку, яку допустили у внесенні інформації під час введення 1-ї дози.

Звернутись до сімейного лікаря та виправити її помилку в електронній системі. Після - отримати свідоцтво.

Якщо в час, коли потрібно вводити 2-гу дозу вакцини, особа потрапила в лікарню або СІЗО, її можуть вакцинувати там за умови, що немає протипоказань, а вакцинація проводиться тією ж вакциною, що і перша доза.

Чи можна отримати другу дозу раніше зазначеного для кожної вакцини інтервалу?

Бажано зробити щеплення другою дозою вакцини Comirnaty/Pfizer через 21-28 днів, вакциною CoronaVac/Sinovac через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) через 12 тижнів після отримання першої дози.

Якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди. На цей момент не визначений кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцини проти COVID-19.

При виникненні непереборних обставин введення другої дози, можна зробити на 7 днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca (Covishield/SKBio). Для вакцини Comirnaty/Pfizer відразу зазначено «вікно», в межах якого можна зробити щеплення, – в період між 21-им та 28-им днем після введення першої дози.

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності її повторного введення або вакцинації спочатку.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар