Закарпаття – зелене, жовте й помаранчеве. А Україна майже весь тиждень фігурує в топі країн із найбільшим приростом хворих

серпня 22 / 2020
Закарпаття – зелене, жовте й помаранчеве. А Україна майже весь тиждень фігурує в топі країн із найбільшим приростом хворих

Із 17 серпня розпочало діяти нове епідемічне зонування, про яке ми писали, а на позачерговому засіданні Держкомісії з ТЕБ та НС у четвер його переглядали. Наша область потрапила у три зони: зелену, жовту й помаранчеву.

До останньої (з найнапруженішою ситуацією) увійшли міста Ужгород, Чоп та Міжгірський, Перечинський, Тячівський і Ужгородський райони. До жовтої – Мукачево, Хуст та Виноградівський, Іршавський, Мукачівський, Рахівський, Свалявський райони. Решта – зелені. Виходячи з інкубаційного періоду, перехід у безпечнішу зону можливий не раніше, ніж через 2 тижні. Зате в «гарячішу» потрапити цілком реально, якщо показники різко погіршуватимуться.

А статистика поки не тішить. За попередню семиденку динаміка нових випадків COVID виглядала так: субота +90, неділя + 76, понеділок +83, вівторок +106, середа +117, четвер +110, п’ятниця + 109. Тобто за цей час додався 691 заражений (перед тим було +465). Особливо загрозливі цифри в Ужгороді (+155 за тиждень із рекордом +36 у четвер).

Загалом на 21 серпня вже 6 771 закарпатцю підтвердили COVID (ми шості в державному антирейтингу), з них 811 – медики та 373 – діти. Вилікувалися 2 944 краяни. Всього провели 61 693 дослідження методом ПЛР та 19 972 тести ІФА.

Водночас COVID забрав уже 243 життя краян, за тиждень його жертв побільшало на 13 (було +14, перед тим +24). За чисельністю смертей ми треті в Україні – після Львівщини й Чернівеччини.

За даними карти Закарпатського обласного центру громадського здоров’я, на 21.08 найбільше інфікованих традиційно в Ужгороді (1 175, тут показники захворюваності майже удвічі перевищують середньообласні). За ним – Тячівщина (803), Мукачево (574), Іршавський (527), Хустський (462), Міжгірський (454), Виноградівський (429), Ужгородський (421), Мукачівський (412), Рахівський (400), Перечинський (366), Свалявський (314), Воловецький (202), Великоберезнянський (154) і Берегівський (78) райони.

Головний лікар обласної «інфекційки» Михайло Поляк відзначив на брифінгу, що 80% хворих на коронавірус краян переносять його в легкій формі, 20% – у середній та важкій, 5% – потрапляють у реанімаційні відділення. Він підкреслив: специфічного лікування нема, вакцини поки теж, тому слід дотримуватися простих правил: носити маски, зберігати соціальну дистанцію, користуватися дезінфікуючими засобами. Також закарпатців просять утриматися від відві­дування весіль, днів народжень тощо, адже інфікуються переважно саме там.

Ну а регіональна «надзвичайна» комісія для територій, які потрапили до помаранчевої зони, заборонила роботу:

закладів громадського всередині приміщень;

басейнів, у тому числі на відкритому повітрі,



закладів, де проводять масові розважальні заходи – весілля, дні народження і т. д.;

проведення богослужінь у релігійних установах (можна надворі).

Щоправда, ужгородська комісія вирішила лише обмежити деякі з цих позицій: басейни функціонуватимуть за умови не більше одного відвідувача на 10 м2, заклади громадського харчування – з наповненістю до 30% посадкових місць у приміщенні.

Заборонено також продаж квитків за зниженими цінами на залізничні перевезення для пасажирів пільгових категорій – саме вони належать до найвищої групи ризику важкого перебігу COVID-19. Ці правила почали діяти з 20 серпня. Окрім того, закарпатські патрульні зустрілися з перевізниками й визначили, що пасажирські рейси здійснюватимуться в такий спосіб:

на маршруті з помаранчевої зони до жовтої або зеленої завантаженість транспортного засобу має складати 50% сидячих пасажирів;

у зворотному напрямку – відповідно до кількості сидячих місць (за умови заборони зупинки чи посадки в помаранчевій зоні). А от чи дотримуватимуться цих правил, як, утім, і інших?

Стосовно ситуації по Україні загалом – вона щоразу гірша, ми вже вкотре б’ємо власні рекорди. Черговий рубіж – 2 134 нових інфікованих за день. На ранок 21 серпня в нас підтвердили вже 100 643 випадків коронавірусу! Вилікувалися 51 078 співвітчизників, а померли – 2 207.

Наша держава щодня, крім середи, упродовж тижня фігурувала в десятці країн із найбільшим приростом хворих за добу (нові випадки мінус кількість тих, хто одужав), причому один раз вискочила навіть на 5-те місце!

У світі ж на ранок п’ятниці, за даними університету Джона Гопкінса, зареєстровано 22 677 762 інфікованих, видужали 14 540 922 осіб, померли – 793 683.

Мирослава ГАЛАС, НЗ
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар