Новини Закарпаття

Рахівська ДПІ: фізичні особи мають можливість отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році


Фахівці Рахівської ДПІ нагадують, що фізичні особи мають можливість отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році.
Для цього до 31 грудня 2024 року необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
Засвідчення своїх витрат, або повернення частини коштів за 2023 рік можливе лише до кінця поточного року, так як право на отримання знижки не переноситься на наступний рік.
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання,- це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт,послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця(отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт,послуг) і строк оплати за такі товари ( роботи, послуги).
Платник податку зберігає оригінали вказаних документів протягом звітного податкового року, а надсилає тільки їх копії разом з податковою декларацією.
Щоб отримати право на податкову знижку платник податків подає податкову декларацію до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку.
Платник податку може подати податкову декларацію в один із таких способів:
- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
- надіслати поштою з описом вкладення та повідомленням про вручення;
- в електронній формі засобами електронного зв’язку;
- за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова».
Отримати податкову знижку можуть фізичні особи, які офіційно працюють, отримують заробітну плату й навчаються на платній основі самі, або навчають члена сім’ї першого ступеня споріднення – це батьки, якщо навчають дітей, або якщо чоловік навчає дружину чи навпаки.
Важливо, заклад освіти повинен бути юридичною особою і мати ліцензію на провадження освітньої діяльності.
Сума, що має бути повернута як знижка на навчання, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації протягом 60 днів після надходження такої податкової декларації.
За матеріалами Рахівської ДПІ
ГУ ДПС у Закарпатській області
Перейти на сайт