Новини Закарпаття

На Закарпатті роблять запаси одним з актуальних овочів: яка ситуація й чого бояться люди найбільше?


Цьогоріч сезон овочів у регіоні стартував набагато раніше аніж торік. Цьому сприяла суха і тепла погода. Наразі у регіоні, на тамтешніх базарах, активно торгують картоплею, морквою, буряком, огірками і помідорами. Ціни на овочі, то йдуть угору, то падають. Зокрема, вартість помідорів ще тиждень тому варіювалась від 30 гривень за кілограм, а картоплю продавали від 25 гривень. Останніми днями, томати пішли на спад - 18-20 гривень за кілограм. Ціна на картоплю також понизилась і кілограм уже вартує від 17-18 гривень. Відзначмо, ціни на картоплю за останні роки врази побили рекорд й стали вищими від європейських дорожча за європейську Торік урожай молодої картоплі можна було придбати за 50 гривень за кілограм.

Цьогоріч, на початку сезону врожай молодої картоплі на місцевих базарах можна було купити 36 гривень за кілограм. Читайте також: Виноградівщина годує усі райони посил Нагадаємо, торік сезон "другого хліба" у регіоні був не надто врожайним. На якість впливали як погодні умови так і ряд шкідників.

Цього сезону якість картоплі також не втішає місцевих селян. У багатьох врожай не вродив і люди роблять запаси магазинним товаром.








Що стосується не менш актуального овоча - цибулі, то наразі нею також намагаються зробити запаси краяни. У магазинах здешевшав цей овоч в останній тиждень липня. Зараз кілограм коштує від 17 гривень.



У торгових точках за цибулею черг не спостерігається, адже товару є вдосталь, дефіциту не має. Щоправда, закарпатці бояться здорожчання, яке може вплинути на їх бюджет. Зокрема, запасаються дешевим овочем пенсіонери. Минулого разу в регіоні поспішали зробити запаси цибулею торік в листопаді .

Відтак, менш як за тиждень, овоч істотно злетів у ціні. Ситуація із цибулею на українському ринку. Чи буде зростати в ціні овоч в подальшому? Вперше з початку поточного місяця українські виробники отримали можливість дещо підвищити відпускні ціни на ріпчасту цибулю. Станом на 27 липня продукцію відвантажують по 10-16 грн/кг ($0,24-0,39/кг). Це в середньому на 15% дорожче, ніж на початку поточного тижня, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Читайте також: у регіоні зросла у ціні "золота ягода". Вона вже дорожча за "богиню Карпат".



Знижувальний ціновий тренд на цибулю може відновитись переконані фермери Зазначається, що причиною зростання цін, за словами гравців ринку, став період міжсезоння. Багато фермерів уже завершили реалізацію наявних обсягів ріпчастої цибулі, водночас до збирання врожаю пізніших сортів поки що приступили лише поодинокі господарства. Проте навіть після такого помітного зростання цін наразі ріпчаста цибуля в Україні коштує в середньому на 26% дешевше, ніж наприкінці липня 2023 року. Водночас фермери вважають нинішнє подорожчання тимчасовим явищем. На їхню думку, знижувальний ціновий тренд на ринку відновиться, щойно пропозиція ріпчастої з місцевих господарств почне збільшуватися.



Перейти на сайт