Новини Закарпаття

Уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки


28 червня 2024 р. Уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. Про те, як її норми відображаться на бюджетній сфері Закарпаття, розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.
Бюджетна декларація містить низку норм, які матимуть негативний вплив на місцеві бюджети. По-перше, це зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Реалізація такої норми у 2025 році призведе до 283 млн грн втрат бюджетів територіальних громад Закарпаття.
По-друге, передбачається вилучення у 2025–2027 роках з доходів бюджетів територіальних громад ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців. Таке вилучення впроваджено ще з жовтня 2023 року і завдає втрат місцевим бюджетам Закарпаття обсягом близько 3 млрд грн у рік. Ці кошти в першу чергу
направлялись на потреби військових. Їх подальше вилучення з місцевих бюджетів дуже обмежує можливості місцевих органів влади, зокрема, і реалізувати положення прийнятого у червні законопроєкту 9559-д з розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України.
Слід зауважити, що зарахування 64% податку на доходи фізичних осіб та ПДФО з військовослужбовців до бюджетів органів місцевого самоврядування зазначалось у Звіті Європейської комісії як частина фіскальної децентралізації, що було одним із факторів початку переговорів про вступ України до ЄС.
І по-третє, у Бюджетній декларації передбачається застосування з 2025 року вилучення реверсної дотації. У 2024 році реверсна дотація була розрахована для 5 бюджетів територіальних громад області. Призупинення цієї норми у 2024 році дозволило цим громадам перенаправити 230 млн грн на інші напрямки, такі як допомога військовим підрозділам, забезпечення фінансування місцевих програм в галузі освіти, медицини, соціального захисту тощо.
Закарпатське РВ АМУ
Перейти на сайт