Виноградівські податківці надають практичну допомогу щодо реєстрації РРО та ПРРО

травня 16 / 2024
Виноградівські податківці надають практичну допомогу щодо реєстрації РРО та ПРРО

У Центрі обслуговування платників Виноградівської ДПІ Головного управління ДПС у Закарпатській області суб’єкти господарювання можуть отримати від податківців практичну допомогу щодо реєстрації класичних реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

Так, під час чергової зустрічі з платниками розглянуто питання застосування РРО та платіжних терміналів при здійснені готівкових розрахунків, переваги використання та порядок реєстрації ПРРО, ведення товарного обліку та КОРО, відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Також було розглянуто новації, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Зокрема, з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції.

Фахівці зауважили, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО/ПРРО в контролюючому органі. Для цього необхідно подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті.

Особливу увагу під час зустрічі приділено перевагам програмного РРО, розробленого ДПС України. ПРРО має безліч переваг перед класичними, а саме: вільний вибір для суб’єкта господарювання; відсутність посередників (екваєра, ЦСО); відсутність експертизи для комерційних ПРРО; пристосованість для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; іOS; WEB-ВЕРСІЯ; реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

Перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО. Так, реєстрація ПРРО проводиться на підставі заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО.

Зареєструвати ПРРО можна скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на веб-сайті ДПС України у банері «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Ще раз було наголошено, про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

1) з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

2) з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

3) з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);

4) з 1 січня 2026 р. - торговці - ФОПи - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Тож з 2024 року такий обовʼязок настав у торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб.

За матеріалами Виноградівської ДПІ
ГУ ДПС у Закарпатській області
Категорія : Економика


Залишити Коментар