Фахівці Великоберезнянської ДПІ інформують платників про порядок оподаткування та подання звітності самозайнятими особами

квітня 30 / 2024
Згідно з нормами Податкового кодексу України, самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою-підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Відповідно до п.65.9 ст.65 ПКУ, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується в контролюючих органах як фізична особа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.
Отже, до самозайнятих осіб відносяться: ФОПи та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – спеціалісти, згідно вищезазначеного переліку, за умови, що такі особи не є працівниками (не працюють за трудовим договором, або фізичною особою-підприємцем).
Оподаткування доходів самозайнятих осіб регулюється статтею 178 Податкового кодексу, відповідно до якого само зайнята особа є:
- платником податку на доходи за ставкою, передбачено. Пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу, і на теперішній час становить 18% від бази оподаткування – різниці між отриманим доходом та документально підтвердженими понесеними витратами;
- платником військового збору за ставкою 1,5 % бази оподаткування;
- платником єдиного соціального внеску за ставкою, передбаченою ч.5 чт.8 Закону України «Про збір та облік єдиного соціального внеску», яка на теперішній час становить 22% і не може бути меншою за мінімальний страховий внесок.
Відповідно до п.178.6 ст.178 Податкового кодексу фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Форму такого обліку та порядок його ведення визначено Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261.
Звітним періодом для самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є календарний рік. Відповідно до чинного законодавства самозайняті особи зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та звіт щодо сум нарахованого ЄСВ. Строк подання – до 1 травня року, наступного за звітним періодом.
Працівниками інспекції постійно проводиться роз’яснювальна робота з громадянами та надається адреса сайту ГУ ДПС у Закарпатській області для користування (https://zak.tak.gov.ua).
За матеріалами Великоберезнянської ДПІ
ГУ ДПС у Закарпатській області
Категорія : Економика


Залишити Коментар