Протягом першого кварталу 2024 року до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло понад 2,27 млрд грн

квітня 26 / 2024
Перевиконання планових показників становить 11%. Про це на брифінгу розповів Василь Іванчо - заступник голови Закарпатської ОВА.
За його словами, фактична сума надходжень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизилася на 9,8%, оскільки з жовтня 2023 року «військове» ПДФО спрямовують до державного бюджету. Якщо поглянути на ці минулорічні показники без урахування «військового» податку, то в таких порівняльних умовах помітний приріст надходжень у майже 31%.
✔️ Також Василь Іванчо повідомив, що основним джерелом надходжень до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб – понад 1,2 млрд грн (54,2%). Також найбільшу питому вагу мають єдиний податок – 360 млн грн (15,9%), акцизний і земельний податки – майже 168 млн грн (7,4%) та 165 млн грн (7,3%) відповідно.
👉 У розрізі районів найбільше надходжень забезпечили Ужгородський (33,3%) та Мукачівський (21%). Зокрема, найвищі темпи росту фактичних надходжень у порівнянні з першим кварталом минулого року сьогодні демонструють Кольчинська, Костринська, Баранинська, Ставненська та Кам’янська ТГ.
Заступник голови ОВА назвав десятку найбільших платників податків до зведеного бюджету в першому кварталі цього року, серед них і релоковане підприємство. Також він додав, що підтримка сектору безпеки й оборони залишається в пріоритеті, тому від початку року місцеві бюджети Закарпаття спрямували на ці потреби 674,8 млн грн.
📍Своєю чергою заступник директора департаменту фінансів ОВА Сергій Остафійчук зазначив, що планові показники надходжень до загального фонду бюджету області виконала 51 громада. При цьому позитивний ріст доходів у порівнянні з першим кварталом минулого року фіксують у 61 із 64 громад Закарпаття.
🔹На особливостях зовнішньої торгівлі докладно зупинився директор департаменту економічного та регіонального розвитку ОВА Тарас Триндяк. За його словами, з об’єктивних причин динаміка імпорту та експорту суттєво знизилася. Левову частку в товарній структурі експорту займає експорт машин, механізмів та електротехнічного обладнання, продукти рослинного походження, деревини й виробів з деревини тощо.
Також директор департаменту економічного та регіонального розвитку ОВА зауважив, що за перший квартал цього року релокований бізнес Закарпатської області спрямував понад 409 млн грн до зведеного та більш ніж 75,4 млн грн до місцевих бюджетів☝️
Детальніше про фінансово-економічну ситуацію в регіоні дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням ➡️ https://is.gd/LfAgXs
Категорія : Економика


Залишити Коментар