Мукачівці неприємно вражені новим тарифом на воду

лютого 11 / 2023

Починаючи з 1 лютого 2023 року, у Мукачеві встановлені нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Спочатку відповідне рішення було прийняте виконавчим комітетом Мукачівської міської ради, а згодом, для його скасування депутатам не вистачило усього одного голосу. Більшість утрималась, або ж взагалі не голосувала.


В результаті чого, з початку місяця, містянам цю послугу рахують вже за новим тарифом – майже 60 гривень: централізоване водопостачання – 33,36 грн. за 1куб.м.без ПДВ (6,67ПДВ).Разом з ПДВ-40,03 грн. Централізоване водовідведення – 16,47грн. за 1куб.м.без ПДВ (3,29ПДВ).Разом з ПДВ–19,76 грн.

Раніше ціна на ту саму послугу у Мукачеві становила – майже 30 гривень. Стовідсоткове здорожчання та ще плюс додаткова абонентська плата -25 гривень, усе це, зі слів директора КП «Мукачівводоканалу» Олег Казибріда, вимушена міра, адже підприємство постійно отримувало дотації з міського бюджету. А завдяки оновленому тарифу їм вдасться стати самоокупним підприємством. Щодо абонентської плати, то,як зазначив Олег Казибрід – ці гроші містяни платять вже давно.

«Раніше витрати на абонентське обслуговування були включені у структуру – тариф. Згідно закону ми повинні були вже давно витягнути ці витрати і сформувати по них окрему плану – тобто абонплату. В інших містах така плата вже давно є, адже там переглядають тариф майже кожен рік. Чого ми не робили! Так як тепер було прийнято новий тариф, то відразу ввели і абонентську плату», – зазначив директор КП « Мукачівводоканал» Олег Казибрід.

Та мукачівці дуже негативно поставилися до подібних нововведень. Люди не розуміють чому повинні платити за воду по одному з найбільших тарифів в Україні.

«Та хіба в Україні не має бути більш-менш однакова ціна воду? Як то в Мукачеві – 59,79, це ціна просто за воду, навіть без прибутку? А в інших містах нижчі набагато тарифи, і покривають усе: собівартість води, накрутки, зарплати….»,- каже мукачівка Алжбеда.

Тим часом, аби трохи знизити напруження серед населення на сесії міської ради було прийняте рішення – надавати компенсації з міського бюджету для оплати тарифів на водопостачання та водовідведення. Таку допомогу зможуть отримати приблизно 3-4 тисячі мукачівських сімей.

Пані Ганна Лучкай та її родина до тих, кому надаватимуть допомогу не відноситься, але жінка зізнається, що їй і без нових тарифів не вистачає заробітку.

« Я мама дитини з особливими потребами. В нашій родині працюю тільки я. І якщо чесно, то жити дуже важко. Я вже давно собі нічого не купую, аби тільки мої діти мали все необхідне, то виходить тепер з цим новим тарифом я повинна відмовитись від занять для моєї дитини з психологом чи логопедом? Аби тільки заплатити за воду? В мене нема субсидій, а отже допомоги з міського бюджету я не отримаю»,- зізнається жінка.

Тим часом мукачівці розпочали збір голосів під петицією із вимогою скасувати рішення міськвиконкому щодо підвищення тарифу на воду. За одну добу набрала 158 підписів, з 250 необхідних.

Ірина Грабко
Категорія : Економика


Залишити Коментар