Понад 135 тисяч закарпатців отримуватимуть підвищені пенсії

жовтня 06 / 2022


З1 жовтня в Україні провели плановий перерахунок пенсій. Це насамперед пов’язано зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, зауважила на брифінгу в ОВА Анастасія Пентек, начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

За її словами, перерахунок пенсій здійснили особам, які досягли 65 років та мають відповідний страховий стаж (35 років – чоловіки, 30 років – жінки). Сьогодні мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати. Таким чином, пенсія в осіб, які досягли 65 років, не може бути менше 2680 гривень. Пенсії перераховано понад 41,2 тис. пенсіонерів цієї категорії – мешканців Закарпаття. Середній розмір підвищення становить 124,9 грн.

Другий перерахунок стосується пенсіонерів віком 70+, які так само мають повний страховий стаж. З жовтня цього року вони отримуватимуть щомісячну компенсаційну виплату до 300 грн, якщо розмір їхньої пенсії не досягає 3 000 грн. Анастасія Пентек зазначила, що при цьому розмір виплати за наявності страхового стажу не менш ніж 25 років у чоловіків та не менш ніж 20 років у жінок із числа осіб, яким виповнилося 80 і більше років, не може бути меншим, ніж 2 600 грн, а в осіб віком 70-80 років не може бути меншим ніж 2 500 грн. Зазначену доплату отримають понад 95 тисяч закарпатців.

Спікерка підкреслила, що водночас зріс і розмір «військових» пенсій по інвалідності. Для людей з інвалідністю внаслідок війни залежно від групи інвалідності та військового звання пенсії становитимуть від 4 396 грн до 5025 грн; для військовослужбовців з іншими причинами інвалідності – від 4186 грн до 4605 грн.

«Такі перерахунки в нас зроблені автоматично, без донесення різних довідок та звернень пенсіонерів», – наголосила Анастасія Пентек, додавши, що вже з грудня функції щодо призначення та виплати субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги здійснюватиме Пенсійний Фонд України.

На брифінгу також повідомили, як можна підтвердити страховий стаж для призначення пенсії за відсутності трудової книжки, та наголосили, що низькі зарплати під час дії воєнного стану не впливатимуть на розмір пенсій. Закон дозволяє, якщо це доцільно, виключити із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення.
Категорія : Економика


Залишити Коментар