Ажіотаж на Закарпатті на заправках вщух, а автовласникам доводиться привикати до нових “паливних реалій”

червня 29 / 2022

Ажіотаж на заправках краю вщух, а автовласникам доводиться потроху пристосовуватися до нових “паливних реалій”. Стосується це і перевізників та їх пасажирів. Адже в деяких закарпатських містах проїзд у громадському транспорті здорожчав відразу на 50%.


Нагадаємо, ще декілька тижнів тому, власникам транспортних засобів доводилося стояти у довжелезних чергах за пальним, який тоді, хоч і важко, та можна було купити в межах 30-ти гривень. Наразі ж, черг немає, пальне з’явилося у необмеженій кількості, та от ціна на нього зросла майже на 100 відсотків, дизпаливо та бензин можна купити в межах 50-60 гривень. Через рішення уряду тимчасово відмовитися від фіксованої націнки та відпустити ціну у вільне плавання, власники АЗС, мають змогу самостійно встановлювати його вартість. Завозять пальне на Закарпаття з Європи, договори укладені з компаніями зі Словаччини та Австрії.

Через ситуація, що склалася, у деяких містах було вирішено збільшити ціну за проїзд у міському транспорті. Зокрема, у Мукачівській ТГ, починаючи з 14 червня, вартість проїзду у міських маршрутках становить – 12 гривень. Піднялися тарифи і на перевезення в межах громади. Таке рішення було прийняте на засіданні виконавчого комітету Мукачівської міськради, у відповідь на численні звернення перевізників. Адже, у попередньому тарифі ціна на пальне встановлена на рівні 27 гривень.


“Перевізники подавали нам набагато більші розрахунки, 17- 18 гривень, найменші були в районі 15 гривень. Ми повинні були якось врегулювати це питання. Вони вже давно зверталися до нас, аби збільшити ціну за проїзд, але їм у цьому відмовляли, бо вартість пального була у допустимій нормі. Та зараз виникла ситуація, коли перевізники навіть не могли повноцінно заправитися. Ціна піднялася відразу на 100 відсотків, а пальне в свою чергу складало 50 відсотків загальної валової виручки перевізників, відповідно на цю різницю ми і вимушені були підняти тариф”,- розповідає керівник ММКП “Мукачівпастранс” Олександр Бідзіля.

“Мова не йде за якусь рентабельність, а більше вже про виживання. Навіть стояло питання закрити перевезення по місту, або все ж таки дійти якогось порозуміння і продовжити працювати. Зважаючи на ціну пального, було вирішено підняти плату за проїзд на 4 гривні. Мова не йде проте, що тепер перевізники зароблятимуть більше, бо багато пунктів з тарифу взагалі не враховувалась і не піднімалась. Це зроблено для того, аби вони мали змогу виїзжати з парку і проводити рейси”, – додає начальник управління міського господарства мукачівської міської ради Андрій Блінов.


Трохи раніше, а саме 25 травня, рішення про підняття цін на пасажирські перевезення, було прийнято і в Ужгороді. Проїзд у міському транспорті, так само, як і в Мукачеві, коштує 12 гривень. Нові тарифи, зважаючи на ситуацію, ймовірніше за все, чекають і на інші ТГ.

” Я розумію, що в країні війна. І перевізники також не винні, що ціни на пальне високі. Тут виходів декілька: їздити і платити скільки треба чи не платити і ходити пішки. Благо, що зараз літо!”,- каже мукачівка Галина.

А от таксист Леонід, з майже 20-річним стажем, розповідає, що працювати на службу таксі йому наразі легше, аніж самому на себе.


“Коли ми їдемо на виклик, то можемо чекати наступне замовлення у тому районі, куди привезли клієнтів. Таким чином економимо пальне. А от приватники, часто повертаються на своє місце. От і маєш додаткові витрати на бензин і вищу ціну за проїзд. Наразі, мінімальний тариф становить за 1,5 кілометри – 60 гривень, далі йде кожен кілометр – 12 гривень, по місту і 18 гривень, за місто”,- каже водій.


Про те, що це явище тимчасове, і ціни на пальне можуть повернутися до довоєнних, сподіватися не варто, для цього немає жодних передумов, запевняє секретар РНБО Олексій Данілов. Наразі, пальним Україну забезпечюють нафтопереробні підприємства з Європи. Зважаючи на те, що за кордоном літр пального коштує приблизно 2 євро, то про стару ціну, в районі 1 євро, закарпатцям можна забути.
Категорія : Економика


Залишити Коментар