В Ужгороді відбулася регіональна конференція Рахункової палати

жовтня 01 / 2021


Сьогодні на базі Закарпатської ОДА відбулася конференція «Посилення фінансової дисципліни місцевих громад. Роль та функції Рахункової палати».

Це III етап міжнародної конференції, яку ініціювала Рахункова палата задля розвитку та підвищення спроможності територіальних громад і налагодження якісної комунікації між органами місцевого самоврядування.

Мета таких заходів – розповісти місцевим керівникам про можливості взаємовигідної співпраці, передати власний і міжнародний досвід ефективного управління.

На брифінгу в пресцентрі облдержадміністрації підбили підсумки роботи регіональної конференції.

«Рахункова палата має унікальний механізм поширення між органами місцевого самоврядування як успішного досвіду, так і інформації про допущені порушення, щоб навіть ті громади, де не було аудитів, могли зробити висновки й уникнути помилок», – наголосив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Щорічно Рахункова палата за участі теруправлінь проводить 5–7 аудитів ефективності використання коштів міжбюджетних трансфертів. Та один раз на два роки – аудит коштів державного фонду регіонального розвитку. Фахівці виявляють порушення, збитки і неефективне використання бюджетних коштів на десятки і сотні мільйонів гривень.

Як зауважив голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, бюджети громади області наповнюються нерівномірно, а від цього залежить добробут мешканців ТГ.

«Якщо говоримо про фінанси, то, звичайно, треба говорити й про фінансову дисципліну. У багатьох громад бюджети не зовсім збалансовані – в деяких навіть не вистачає грошей на виплату заробітних плат. З одного боку, ми шукаємо кошти, а з іншого – абсолютно нетолерантне й безвідповідальне ставлення до незаконної діяльності.

Дуже добре, що Рахункова палата так серйозно підходить до цих питань, саме до зовнішнього аудиту. Я переконаний, що й у питаннях наших громад ми спільно будемо активно працювати», – підсумував Анатолій Полосков.

Керівник команди експертів проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів в Україні», Екс-Генеральний аудитор Латвії та екс-депутат Латвійського Сейму Інгуна Судраба поділилася досвідом Латвії у сфері публічних фінансів та шляхи зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни.

На важливості сьогоднішньої конференції та актуальності порушених питань наголосив і голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров.

Конференція організована Рахунковою палатою з нагоди 25-річчя інституції і відбувається за підтримки партнерів з Представництва Європейського Союзу в Україні, колег з Латвії, Литви, Німеччини.
Категорія : Економика


Залишити Коментар