На Закарпатті найбільший борг за розподіл газу

серпня 19 / 2021
Наразі борг за розподіл газу сягає 58 млн грн. Через борги не має змоги завершити підготовчі роботи до опалювального періоду, зокрема капітальні ремонти з заміни регулюючого обладнання.

Як розповів в ефірі програми "Сьогодні. Головне" представник "Закарпатгазу" Сергій Козар, така сума боргу накопичилося за весь період введення послуги за розподіл газу. Основною причиною накопичення боргів є те, що люди довгий час не проживають вдома, наприклад їдуть на заробітки.

"В цей період люди, не користуючись газом, сплачують за розподіл. Послуга розподілу природного газу дозволяє в будь-який час отримати газ в оселю. Газопроводи потрібно постійно утримувати в належному стані, тобто незалежно від того, чи споживає клієнт газ. Якщо людина виїжджає за кордон вона може звернутися до "Закарпатгазу". В таких випадках є певний тип відключення, щоб не накопичувалися борги", — розповів Сергій Козар.

За його словами, сума за розподіл газу нараховується за так званий "попередній газовий рік", з обсягу транспортованого до споживача газу. Це залежить від того, скільки газу спожили за минулий рік. За винятком, якщо люди в помешканні не проживають і протягом року газ не споживали.

"Що входить в послугу з розподілу газу: послуга обліку (працює штат контролерів, є облікові бази); поточна експлуатаційна робота (щоденна перевірка газопроводів, виїзди аварійних бригад, капітальний ремонт мереж); виробничі технологічні втрати і витрати", — додав експерт.

"Поточний ремонт ми здійснюємо щодня. Всі капітальні ремонти є плановими за деякими виключеннями. Вони плануються виходячи зі стану мереж, зі стану регулюючого обладнання. Тобто є оцінка всіх газових мереж на території Закарпатської області. Ми щороку проводимо моніторинг їхнього технічного стану і плануємо заміну", — розповів Сергій Козар.
Категорія : Економика


Залишити Коментар