За рік лісгоспи Закарпаття продали через прозорі аукціони деревини на майже 400 млн грн

квітня 04 / 2021

Лісгоспи Закарпатської області стали абсолютними лідерами за обсягом реалізованої деревини та отриманих доходів за рік, через прозорі аукціони продали необробленої деревини на 396 млн грн.


Всього в Україні за цей період було проведено понад 6,1 тис. успішних аукціонів, реалізовано 1,1 млн куб. м необробленої деревини на загальну суму 1,16 млрд грн.

У рейтингу між областями абсолютним лідером за обсягом реалізованої деревини та отриманих доходів є Закарпатська область – 275 тис. куб. м, що принесли 396 млн грн доходу. Продажем завершився майже кожен другий оголошений аукціон, зростання ціни становило 8,75% при відносно невисокому коефіцієнт конкурентності на успішному аукціоні – 1,56.

Проаналізуємо, яка ж ситуація з продажем необробленої деревени у інших областях.

Отже, у топ-5 регіонів за сумою доходів та обсягом продажів увійшли: Житомирська, Рівненська, Київська, Івано-Франківська та Волинська області.

Лідерами є Житомирська та Рівненська області з подібними результатами: доходи 184,6 млн грн та 182 млн грн та обсяг реалізованої деревини – 231,9 та 231,5 тис. куб м відповідно. Далі йдуть Київська та Івано-Франківська також з близькими результатами: 72 та 68,6 млн грн доходів, 53,8 і 49,9 тис. куб. мпроданої деревини відповідно. Замикає п’ятірку лідерів Волинська область, лісгоспи якої продали в електронній торговій системі більше деревини, ніж Київська та Івано-Франківська області – майже 73 тис. куб. м, але недорогих сортиментів, тому обсяг доходів склав 35,8 млн грн.

Зауважимо, що з жовтня 2020 року всі лісгоспи Закарпаття реалізують деревину на аукціонах “Prozorro.Продажі”, в той час, як інші регіони лише частину.

Трохи більше року тому розпочався експериментальний проект щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини у електронній торговій системі (ЕТС) “Prozorro.Продажі”. Перші аукціони відбулися вже наприкінці лютого 2020-го, але на повну силу проект запрацював у березні.

Рейтинг підготовлено на основі показників з відкритого модулю аналітики ЕТС “Prozorro.Продажі”.
Категорія : Економика


Залишити Коментар