Коли доходи від продажу с/г продукції та надання земельних ділянок в оренду підлягають оподаткуванню

лютого 02 / 2021
Фахівці податкових органів Закарпаття нагадують, що подавати декларації про майновий стан і доходи повинні громадяни, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Також обов’язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів мають фізичні особи – орендодавці у разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до вимог ПКУ доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Враховуючи зазначене, громадянам, які отримали дохід від обробітку власних земельних паїв площею понад 2 гектари необхідно у термін до 1 травня 2021 року подати податкову декларацію до державної податкової інспекції за місцем реєстрації.

На сьогодні громадяни мають можливість подати декларацію про майновий стан і доходи не відвідуючи податкову інспекцію, а скориставшись електронним сервісом ДПС – Е-кабінетом. У разі подання декларації в електронній формі з використанням електронного підпису необхідно здійснити таке відправлення не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. При цьому, як і раніше декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, і звичайно подати до контролюючого органу особисто або уповноваженою на це особою.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

Слід взяти до уваги, що діяльність фізичних осіб, на постійній основі, спрямована на отримання доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних частках (паях), розмір яких перевищує 2 гектари передбачає державну реєстрацію як суб’єкта господарської діяльності.

ДПС у Закарпатській області
Категорія : Економика


Залишити Коментар