Обмін валюти онлайн та зміни у валютному законодавстві: що ці нововведення дають українцям? (відео)

грудня 24 / 2020
Обмін валюти онлайн та зміни у валютному законодавстві: що ці нововведення дають українцям? (відео)
7 лютого 2019-го в Україні набрав чинності закон «Про валюту і валютні операції», яким надана можливість купувати та продавати іноземні гроші онлайн. Для цього необхідно мати два банківські рахунки – гривневий і валютний. Здійснювати операції можна самостійно: через мобільні додатки, у банкоматах чи платіжних терміналах.

Олексій ГЕТМАНЕНКО, економіст, керівник напрямку просування послуг бюджетним організаціям

Суттєво знизяться черги у відділеннях банку. Тобто, люди, які хочуть купити валюту, можуть зробити це в онлайні, дистанційно і не обов’язково відвідувати відділення банку. Я, наприклад, би порівняв з системою розрахунків. Тобто, якщо брати за 2018 рік, скажемо, 2017-ий, то весь товар, який був оплачений через картки, – це було в районі 38%, 2018-й рік – це уже 44%. Велика кількість трат проходить через картки без готівки.

Нововведення Нацбанку неабияк стосуються і юридичних осіб. Відтепер підприємства за експортно-імпортними контрактами матимуть не півроку, а рік, аби розрахуватися, отримати та розмитнити товар, придбаний за кордоном.

Олексій ГЕТМАНЕНКО, економіст, керівник напрямку просування послуг бюджетним організаціям

Це дозволяє більш крупні галузі економіки задіювати в процес розвитку в Україні, тому що терміни розрахунку значно збільшилися. Крім того, було, що валюта, яка заходить на територію України 50% був обов’язковий продаж. Цю суму зменшили до 30%. Це так само позитивно відзначається. Тому що ці курсові різниці, різні моменти. Багато юридичних осіб не хотіли обмінювати велику кількість валюти. Тепер цю суму зменшили і це дуже добре.

Експерти вважають, що ці зміни Нацбанку полегшать ведення бізнесу в Україні.

Пані Мирослава – директор ужгородської швейної фабрики. Підприємство на ринку уже більше 70-ти років. Здебільшого працює на іноземного клієнта.

Мирослава КАЛАМУНЯК, директор швейної фабрики

Я реально бачу, що крок за кроком ми намагаємося полегшити ведення бізнесу в Україні. Законодавство, яке зараз, чи постанови Нацбанку вони все більше синхронізують українське законодавство з європейським. Ми хочемо, щоб у нас було так, як у Європі. Те, що робить Нацбанк такі кроки – це однозначно позитив. Постанова, котра передбачає можливість онлайн-обміну валюти – супер, круто. Це те, що є сьогодні в Європі. Часом, коли ви платите карточкою, вас запитують, в якій валюті ви хочете заплатити: в гривнях, чи в євро, чи в доларах. Це можливість їхніх банків. Такі можливості з’являться і в наших банків.

Окрім того, компанії матимуть право інвестувати за кордон до 2 млн євро на рік без отримання дозволів. На операції, сума яких не перевищує еквівалент 150 тис. грн, валютний контроль взагалі не розповсюджуватиметься. За словами банкірів, це значно полегшить процес експорту.






Категорія : Економика


Залишити Коментар