Власники нерухомості на Закарпатті сплатили майже 48 млн грн до бюджету

серпня 22 / 2020
Власники нерухомості на Закарпатті сплатили майже 48 млн грн до бюджету

Впродовж січня – липня 2020-го до місцевих бюджетів області надійшло понад 47,5 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. За статистикою фахівців ГУ ДПС Закарпаття, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року це на 3,7 млн грн більше. Переважну частину з цієї суми, а саме 33,4 млн грн, перерахували юридичні особи. Решта – внесок від громадян.

Фахівці наголошують фізичним особам, які мають у власності нерухомість, що сплатити цей податок потрібно протягом 60 днів після отримання відповідного повідомлення. Якщо людина його не одержала або ж встановлені розбіжності в наявній інформації, необхідно звернутися до податкових органів із документами, що засвідчують право власності на житло та інші об’єкти нерухомості, аби уникнути ймовірних штрафних санкцій у майбутньому. Згідно з ПКУ, термін винесення податкових повідомлень-рішень на сплату податку триває 1 095 днів.



Нагадаємо, юридичні особи сплачують податок на нерухомість за 2020 рік, а фізичні – за об’єкти, що були у володінні в 2019-му. У зв’язку із запровадженням карантину, Законом України від 29.03.2020 р. №540-ІХ передбачено звільнення юросіб та фізичних від податку на нерухоме майно за період із 1 по 31 березня 2020 року за об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у їхній власності. Пільгою зі сплати на нього юридичні особи скористалися цього року, а фізичним її врахують наступного.

Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізособи, а лише ті, котрі володіють квартирою (чи кількома), житлова площа яких перевищує 60 квадратних метрів, і будинком на понад 120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м, тобто він нараховується лише на «зайві» квадратні метри. Крім того, розрахована сума цього податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожен нежитловий об’єкт, загальна площа яких перевищує 300 кв. м для квартири або 500 кв. м – для будинку, інформує відділ комунікацій ГУ ДПС у Закарпатській області.
Категорія : Економика


Залишити Коментар