Інфляція прискориться: експерти розповіли, що подорожчає найближчим часом

липня 18 / 2020
Інфляція прискориться: експерти розповіли, що подорожчає найближчим часом
В Україні зберігається рекордно низький рівень інфляції – за даними Держслужби статистики, за 6 місяців ціни зросли лише на 2% порівняно з груднем 2020 року. Але при цьому багато товарів і послуг як подорожчали, так і подешевшали на десятки відсотків. Як зміняться ціни на продукти найближчим часом. Експерти вважають, що в 3-му кварталі інфляція прискориться, а традиційного літнього нульового зростання цін, не кажучи вже про їх зниження, очікувати навряд чи варто.

«У вересні можуть подешевшати яблука, оскільки їх урожай очікується непоганим, ціни можуть впасти вдвічі проти нинішніх, – розповідає Олексій Дорошенко виданню «Сьогодні». – Але в грошах це все одно виявиться дуже дорого – 24-26 грн за кіло українських яблук. Буде сезонне зниження цін на помідори, цибулю та інші овочі, але яким воно виявиться, поки прогнозувати складно. А от зниження цін на комунальні послуги, перш за все на газ, точно зміниться їхнім зростанням. Оскільки почнеться підготовка до нового опалювального сезону і попит на газ у світі збільшиться. В цілому інфляція за липень — вересень складе 1-1,5%».

Олег Пендзин більш песимістичний у своїх прогнозах. На його думку, до зими очікуються значно вищі ціни на газ для населення і комунальної сфери – на рівні імпортного паритету. Це означає, що вартість опалення і гарячої води значно зросте.
Категорія : Економика


Залишити Коментар