Новини Закарпаття

Сезонні вітаміни та осіння депресія. Як залишатися здоровими



Осінь – період похолодання, хандри, а часом і застуди. Адаптація організму до зміни кліматичних умов нерідко відбувається з послабленням імунітету, порушенням сну та поганим настроєм. Тим більше, що попереду зима, а вона, як обіцяють урядовці, буде дуже непростою.


Тож як краще пережити цей нелегкий час, не впасти в осінню депресію, залишатися здоровим та сповненим сил? Як не псувати собі та іншим настрій, не почуватися розбитим? Про це в матеріалі «Карпатського об’єктива».

Правильно «страждати» потрібно вміти
Хандра приходить, як правило, доволі несподівано. До когось уже у вересні, до когось – у жовтні або ж листопаді. Зміна погоди впливає не тільки на наш фізичний стан, але й внутрішній світ. Як же себе підбадьорити?

«Треба розуміти, що ми живемо в таких кліматичних умовах, коли зміна сезону є регулярною. Слід просто приймати це як належне, як те, чого уникнути неможливо. Звичайно, улітку нам хочеться трохи прохолоди, а восени ми із журбою та меланхолією згадуємо теплі сонячні дні і мріємо знову погрітися на березі річки. Аби не страждати, треба змінити сприйняття осені. Дощ – це ж також тимчасово! У той же час осінь прекрасна. Це золото природи, строкаті барви опалого листя під ногами, поїздки в ліс по гриби. У нас, на Закарпатті, є чим насолоджуватися постійно. Кожна пора року тут особлива і неймовірно гарна. Треба просто виділити для себе позитивні аспекти й концентруватися саме на них», – пояснює ужгородська психологиня Емілія Ковач.

Стосовно ж порушень сну, то фахівчиня радить лягати спати вчасно й переконує, що висипатися необхідно, бо хороший нічний відпочинок допомагає краще почуватися.

«Навіть якщо спати не хочеться, лягати треба завжди в той самий час. Можна просто поніжитися в ліжку, послухати приємну музику, подивитися фільм, трохи почитати або помріяти. Усе це розслаблює нас, є відпочинком. Аби краще спалося, треба запланувати для себе певні види активності. Адже якщо робота є розумовою, організм просто не сильно втомлюється. Це можуть бути звичайні піші прогулянки вулицею – не обов’язково бігати чи проводити багато годин у тренажерному залі, піднімати штангу або гантелі. Легка зарядка також корисна», – наголошує вона.

Крім того, для підняття настрою, особливо жінкам, які є більш вразливими і схильними до депресії, Емілія Ковач радить робити для себе приємні сюрпризи.

«Можна вдень піти в кафе з подругою й випити улюблений напій, прогулятися магазинами, хоч трохи оновити гардероб, додати в нього яскравих речей. Це можуть бути принаймні приємні дрібниці. Не обов’язково робити витратні покупки. Перед сном можна прийняти ванну з ароматизаторами. Загалом щодня потрібно робити для себе щось приємне. Список справ у кожного може бути індивідуальний. Тоді й настрій покращиться, не буде хандри. Я б іще порадила мати хобі. Це дуже корисно, адже постійно мотивує до пошуків чогось нового, – запевняє психологиня.

Треба їсти вітаміни
Ще одним негативним аспектом осені є застуди. Це стосується як дітей, так і дорослих. Мокрі ноги, віруси в повітрі, ослаблений імунітет нерідко призводять до хвороб, що змушують нас залишатися в ліжку.

«Щоб мати кращий імунітет, про нього варто дбати не тільки в певний сезон, але й протягом цілого року. Я говорю не про загартування, яке виснажує, а звичайні речі. Скажімо, вітамін Д. Він виробляється під впливом сонячного світла. Але щоб цього вітаміну було достатньо, ним треба запасатися, бувати на свіжому повітрі. Не обов’язково по 12 годин на добу, а просто трохи погуляти, улітку можна позасмагати. Якщо з різних причин вам це протипоказано, вітамін Д можна придбати у вигляді таблеток або ж їсти багато продуктів, до складу яких він входить», – розповідає мукачівська лікарка Тетяна Орінчай.

Оскільки сильно налягати на штучні вітаміни медикиня не рекомендує, то більше уваги радить звернути на свій раціон.

«Не буду говорити складними термінами, бо їх розуміють не всі. Але варто кожного дня споживати овочі та фрукти. Вони багаті на корисні речовини, добре зміцнюють імунітет, покращують самопочуття. Їх є вдосталь як у магазинах, так і на ринках упродовж цілого року. Але вони мають бути сирими, бо термічно оброблені втрачають велику частину корисних мікроелементів. Овочеві салати і фруктові десерти треба споживати хоча б раз на добу. І це стосується не тільки діток, але й дорослих. На настрій ця рекомендація навряд чи вплине, а от стан фізичного здоров’я покращить точно», – переконує вона.

Серед продуктів, які є найбільш корисними восени, медикиня виділяє декілька.

«Передусім слід їсти продукти, багаті на вітамін С: броколі, капусту, цитрусові, шпинат, болгарський перець. Вони покращують імунітет. Необхідний вітамін Д міститься в улюблених багатьма грибах, яйцях, рибі, молочних продуктах. Вітаміну А багато в шпинаті, моркві, гарбузах, бобових, ягодах, зеленій цибулі. Відзначу ще групу продуктів із вмістом вітаміну Є. Вони важливі для підтримки енергії та покращення роботи нервової системи. Це цільнозернові продукти (каші), горіхи, м’ясо птиці, бобові. Перед зимою організм також необхідно поповнити запасом Омеги-3 та жирних кислот. Ці компоненти містяться в суперфуді чіа, у волоських горіхах та лляній олії. Крім того, допомагає боротися з вірусами цинк. Він є в морепродуктах, кеш’ю, насінні гарбуза. Корисно споживати й такі сезонні дари природи, як яблука, груші, виноград та дині. Вони добре підтримують здоров’я в перехідний осінній період», – зазначає лікарка.

Крім правильного харчування, як стверджує Тетяна Орінчай, треба дотримуватися режиму дня, вести активний спосіб життя.


«Необхідно бувати на свіжому повітрі. Природа – найкращий лікар усіх часів. Але ми, на жаль, сіли в автомобіль, поїхали на роботу, а потім так само повернулися. У магазин – теж не пішки. Тому хоча б 15–30 хвилин на день варто погуляти. Добре, якщо є домашні улюбленці, яких треба вигулювати. Собаки, зокрема, дуже дисциплінують господарів. У будь-якому разі замкнений простір – це не про здоров’я. Гуляти потрібно навіть у дощ і сніг. Просто вдягатися відповідно до погоди, аби не застудитися. При цьому необхідно завчасно подбати про якісне взуття, аби ноги були в теплі й сухими», – наголошує медикиня.

Отже, мати гарний настрій, чудовий життєвий тонус та хороше самопочуття не так уже й важко. Головне – добре їсти, достатньо спати і не забувати виходити на прогулянки.

Марина АЛДОН
Перейти на сайт