Небезпечний криптоспоридіоз: достатньо ковтнути брудну воду, щоб заразитися

вересня 02 / 2024
Небезпечний криптоспоридіоз: достатньо ковтнути брудну воду, щоб заразитися

Збудники цього захворювання можуть потрапляти у водойми з виділеннями заражених тварин і людей.

Здавалося, ніщо не передвіщає біди. Ви добре порибалили, попірнали у ставку, а через два дні — біль у животі, пронос, нудота, підвищення температури… Такими симптомами заявляє про себе криптоспоридіоз — виснажлива й, на жаль, дуже поширена в теплу пору року хвороба.


— Цю недугу провокують мікроскопічні паразити криптоспоридії. Їхні яйця, захищені товстою оболонкою, дуже стійкі й часто присутні в басейнах, аквапарках, озерах і річках, — каже Елла Матіяш, лікарка-паразитологиня обласного лабораторного Центру МОЗУ. — Для паразита не смертельний стандартний рівень хлору в плавальних басейнах та питній воді. У воду збудники потрапляють з виділеннями заражених тварин і людей. Причому людина може навіть не знати, що поширює інфекцію: інкубаційний період при криптоспоридіозі триває до 28 днів.

— А як ці паразити потрапляють у басейни?

— Якщо басейн розташований під відкритим небом, то туди легко потрапляють і птахи, і щури (господарями криптоспоридій можуть бути до 30 видів тварин). Діти, коли плюскаються у дачному басейні, не завжди миють ноги від пилу. В ньому також є криптоспоридії. А у воді ці паразити почуваються чудово, зберігаючи життєздатність до 6 — 12 місяців.

— Чим небезпечний криптоспоридіоз?

— Хвороба, якщо неграмотно її лікувати, може затягнутися. Хронічна діарея може бути як безперервною, так і з рецидивами, період ремісії здатен тривати до одного місяця. Криптоспоридіоз дихальної системи проявляється кашлем, тяжким диханням, ядухою, охриплістю голосу. У людей з ослабленим імунітетом може дійти до ускладнень: запалення жовчевих шляхів, ураження легень, підшлункової залози, реактивного артриту (переважно суглобів рук і ніг), а за відсутності лікування — навіть смерті.

— Як діагностують і лікують цю хворобу?

— У діагностиці допомагає мікроскопічне дослідження. Збудника виявляють у мазках калу, жовчі. Сучасні протипаразитарні препарати ефективні проти криптоспоридій, важливо лише вчасно розпочати лікування.

Ірина Конторських, Експрес
Категорія : Різне


Залишити Коментар