2 червня: це цікаво знати

червня 02 / 2023
2 червня: це цікаво знати

Щороку 2 червня у народі вшановували Фалалея Теплого або Городника і говорили, що «на Талалея – велика надія», малося на увазі – надія на тепло та врожай овочевих культур. На ялинці з’явилося багато шишок – прикмета того, що буде хороший урожай огірків і аґрусу. До речі, саме в цей період цвіли пізні сорти аґрусу, розпускався жасмин, а в городі робили повторний посів редиски. Також відзначали початок цвітіння глоду і кмину.

День 2 червня, як правило, видавався теплим, люди молилися богам і просили у них рясних дощів, які й допомагали зібрати багатий урожай. І, звичайно, підмічали: «Якщо ллє дощ, то весь місяць буде сухим».

За церковним календарем 2 червня вшановують мучеників Фалалея, Олександра і Астерія; знайдення мощей святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Руси, чудотворця; благовірного князя Довмонта, у святому хрещенні Тимофія, Псковського; мученика Аскалона.

Іменинники 2 червня:

Олексій, Тимофій, Олександр, Сусанна.

2 червня народились:

1807 – Іван Сошенко – український художник, педагог. Друг Т. Шевченка, брав активну участь у його визволенні з кріпацтва. Зі збережених творів відомі: «Портрет бабусі Чалого», «Жіночий портрет», «Хлопчики-рибалки», «Продаж сіна на Дніпрі»; пейзажі; ікони.

1868 – Федір Андерс – інженер-конструктор, конструктор першого в Україні дирижабля.

1919 – Юрій Тимошенко – сценічний псевдонім Тарапунька – український комедійний артист, майстер скетчу, гуморист, кіноартист. Псевдонім Тарапунька – від річки Тарапуньки в Полтаві, де Ю.Тимошенко провів своє дитинство.

1928 – Леопольд Ященко – композитор, музикознавець-фольклорист, лауреат Шевченківської премії. Засновник і багаторічний керівник (1969–1971, 1984–2016) етнографічного хору «ГОМІН» (м. Київ).

Події 2 червня в Україні:

1652 – під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розгромили польську армію на чолі з М. Калиновським.

1892 – у Києві запущений перший в Російській імперії електричний трамвай.

1946 – у результаті проведеного в Італії плебісциту ліквідовано монархію й проголошено створення Італійської Республіки.

1962 – у місті Новочеркаську (РРФСР) жорстоко придушено демонстрацію робітників, що протестували проти підвищення цін – загинуло 24 людини, поранено 39.

1979 – Папа римський Іван Павло II уперше на посаді відвідав соціалістичну Польщу, свою батьківщину.

Чи знаєте ви що:

Найдавніша людина, за останніми свідченнями науки, з’явилася на сучасній території України приблизно 700–800 тис. років тому. Відкриті нещодавно археологами шари з матеріалами поблизу закарпатського с. Королевого свідчать, що стародавні мешканці цього поселення вже тоді володіли вогнем, займались мисливством, а основною формою суспільної організації було первісне стадо.

Рідна країна
Категорія : Різне


Залишити Коментар