Квітень на Закарпатті виявився найхолоднішим за останні 24 роки

травня 16 / 2021
Квітень на Закарпатті виявився найхолоднішим за останні 24 роки
Аж наприкінці місяця в низинно-передгірних районах відбувся перехід середньодобової температури через +10° (на високогір’ї – через 0) у бік підвищення, що на 2 тижні пізніше багаторічних строків.

Про це повідомив «Новинам» начальник Закарпатського обласного гідрометцентру Василь Манівчук.

Середня температура на більшій території області становила 4 – 9° тепла, на високогір’ї – 0,2° морозу, й це нижче норми на 2° С. Мінімально термометри показували 3 – 10° зі знаком мінус, максимально – 19 – 23° з плюсом (на високогір’ї +10°). Загалом цей квітень у нас виявився найхолоднішим за останні 24 роки. Опадів було 96 – 139% норми, на річках утримувалися низькі рівні води, лише 2 – 3 та 23 – 24-го відмічалося незначне їх зростання. Сніговий покрив утримувався тільки на високогір’ї: в центральних та західних районах його висота подекуди сягала 80 см, в східних – від 15 до 230 см. У зоні діяльності СЛ Плай та Пожежевська зафіксовано схід 5-ти лавин без негативних наслідків.

Щодо сільського господарства, то через повільне накопичення ефективного тепла у квітні рослини відставали в фазовому розвитку порівняно з попередніми роками. Хоча агрометеорологічні умови для укорінення, приживлення та весняної вегетації озимих залишалися цілком сприятливими. Однак прохолодна, а часом і дощова погода перешкоджала запиленню плодових дерев (абрикоса, персика, сливи, черешні, груші та вишні), які в низині цвіли, починаючи з другої декади місяця. В гірських районах області в періоди похолодань активні вегетаційні процеси призупинялись. Заморозки, які спостерігалися повсюдно, більшості культур не зашкодили, бо вони перебували в початкових фазах розвитку, каже пан Манівчук.

Стосовно травня, то на Закарпатті стiйкий перехiд середньої добової температури через +15°, що є клiматичним показником початку літа, зазвичай вiдбувається в низинних районах у першiй половинi, на іншій території (крім високогір’я) – у другiй половинi мiсяця. Трапляються ще й заморозки, як на поверхнi ґрунту, так i в повiтрi. Абсолютний мінімум, який фіксувався у краї, становив 10° морозу, максимум – 33° тепла. Середня кількість опадів – від 83 до 114 мм, кількість днів із ними коливається від 12 до 18. За довгостроковим прогнозом від Українського ГМЦ та світових центрів погоди, в області очікується середньомісячна температура 13 – 17°, що вище за базовий період (1981 – 2010 рр.) на 1°. Опадів прогнозується 83 – 114 мм, що відповідає нормі, резюмує начальник Закарпатського ЦГМ.
Категорія : Різне


Залишити Коментар