21 березня: це цікаво знати

березня 21 / 2021
21 березня: це цікаво знати
У народі 21 березня, на Вербоносицю, намагалися наламати якомога більше гілок верби і розвісити їх в будинку. Вважалося, що це приносить чистоту, красу, здоров’я. Якщо гілку верби поставити на столі вдома, то вона вижене всі труднощі та скорботи з дому, принесе щастя сім’ї.

Промовляли: «Кого вербою б’ють, у того тіло буде легким», тобто хвороб не буде. А от самому садити вербу у дворі власного будинку – до смерті.

У цей день не радили починати серйозні справи, оскільки успіху не буде. Також не будували плани на майбутнє – швидше за все, їм не судилося збутися.

За церковним календарем 21 березня вшановують преподобного Феофілакта, сповідника, єпископа Нікомидійського; преподобних Лазаря і Афанасія Мурманських, Олонецьких; апостола Єрма; священномученика Феодорита, пресвітера Антіохійського; преподобного Дометія та Курську ікону Божої Матері «Знамення».

Іменинники 21 березня:
Опанас, Ярема, Феодосій, Лазар.

21 березня народились:

1839 – Модест Мусоргський – російський композитор. На українську тему написав оперу «Сорочинський ярмарок»; першим із російських композиторів звернувся до творчості Т. Шевченка – на тексти фрагментів із поеми «Гайдамаки» написав пісні «Гопак» та «На Дніпрі».

1870 – Олександр Лотоцький (Білоусенко) – український письменник, науковець, державний діяч, активний захисник української мови й письменства. Укладач читанок-хрестоматій; автор казок, оповідань за фольклорними мотивами.

1873 – Яків Гандзюк – видатний український військовий діяч, генерал-майор. Одним із перших на Південно-Західному фронті українізував російську дивізію, яка ввійшла до складу Першого українського корпусу генерал-лейтенанта П.Скоропадського.

1884 – Олексій Шовкуненко – український живописець майстер пейзажу і портрета, педагог. Автор картин «Дніпробуд», «Одеський суднобудівний завод», «Осінні квіти», «Конча-Заспа», портрети В.Заболотного, М.Рильського, С.Ковпака, М.Лисенка.

21 березня відзначають:

Всесвітній день поезії.
Міжнародний день лісів.
Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.
Всесвітній день домашнього господарства.
Міжнародний день людини з синдромом Дауна.
Міжнародний день лялькаря.

Події 21 березня:

1884 – у Франції легалізували профспілки.

1921 – продрозкладку в РСФРР замінено натуральним податком.

1939 – Німеччина пред’явила Польщі ультиматум про передачу Данцига (Гданськ).

1945 – у ході англійського авіанальоту на центр Копенгагена загинули 133 мирних жителів, у тому числі 86 школярів (найбільша трагедія Данії в ході війни).

1961 – дала нафту перша свердловина в Західному Сибіру.

1918 – більшовицький уряд України було евакуйовано з Катеринослава до Таганрогу.

1927 – у Києві виходить перший номер української «Літературної газети».

Чи знаєте ви, що:

У Вавилоні 4000 років тому існував звичай, за яким батько нареченої протягом місяця після весілля поїв зятя медовим пивом. Саме тому перший місяць після весілля почали називати медовим.

Ассірійські написи двохтисячного року до нашої ери стверджують, що у Ноєвому ковчезі зберігалося і пиво.

Найбільшим у світі пивним фестивалем визнаний Октоберфест.

Горілка – найчистіший напій у світі. Чим краще вона очищена, тим більше токсична. Вона швидше інших алкогольних напоїв викликає залежність. Не зігріває. За півгодини після прийому 50 грамів горілки у людини загострюються розумові здібності, однак притупляється реакція та точність рухів. Існує музей горілки у Санкт-Петербурзі.

Більшість вин з віком псуються.

Мускат у перекладі з італійської перекладається, як «вино з мухами».

Кращі сорти портвейну до цього часу виготовляються з виноградного соку, який отримують топтанням голих ніг у бочці з виноградом.

«Рідна країна»
Категорія : Різне


Залишити Коментар