Як дізнатися, що ви перехворіли на COVID-19: головні ознаки

січня 17 / 2021
У багатьох людей перебіг коронавірусної хвороби (COVID-19) може бути безсимптомним або з симптомами, схожими на сезонну ГРВІ.

Ознайомтесь із кількома ознаками, за якими, ймовірно, можна визначити, що у вас коронавірус, або що ви вже перехворіли на COVID-19, якщо мали ці ознаки.
Синдром утоми
Симптомом COVID-19 може бути почуття надзвичайно сильної втоми, стомлюваності або апатії. Воно з’являється через те, що в організмі відбувається процес інтоксикації. На втому варто звернути увагу, якщо вона не є наслідком тривалої перевтоми.

Втрата нюху
Тимчасова аносмія (втрата здатності відчувати запахи) є одним із найпоширеніших симптомів коронавірусу. Інфекція викликає ураження нервових закінчень у периферійній і центральній нервовій системі. Згодом нюх повільно повертається.

Біль у животі
У деяких пацієнтів біль у животі може бути самостійним симптомом. Але іноді він означає розвиток пневмонії в нижніх частках легень. Також у інфікованих можлива діарея, оскільки мікробіом кишківника відіграє важливу роль у боротьбі організму з захворюванням.



"Ковідні" пальці або язик
У тих, хто заразився коронавірусом у легкій формі, з’являється висип на пальцях рук або ніг. Симптом зазвичай спостерігається у дітей або в молоді. Крім того, COVID-19 може вплинути на здоров’я порожнини рота – інфікувати кровоносні судини і порушити приплив крові до ясен, зубів і язика, викликаючи біль і пошкодження.

Запалення очей
У низки пацієнтів із COVID-19 проявлявся легкий фолікулярний кон’юнктивіт – налиті кров’ю очі або печіння в їхній області, скупчення гною, який прилипає до вій, свербіж в очах. Цей симптом порівняно рідкісний – трапляється приблизно у 3% людей, які перенесли коронавірусну хворобу.

Запаморочення або втрата слуху
Ще однією ознакою безсимптомного COVID-19 є запаморочення, "туман" в голові, відчуття раптової хиткості чи нестійкості на ногах. Також багато людей страждає від втрати слуху або шуму у вухах протягом декількох місяців після виявленої інфекції.

Втрата волосся
Пояснити випадання волосся у тих, хто переніс коронавірус, можна імунною відповіддю. COVID-19, як і інші вірусні інфекції, провокує імунітет, тим самим стимулюючи аутоімунні реакції. Волосяні цибулини є дуже імунозалежними, внаслідок чого вони можуть частіше за інших страждати під час прояву аутоімунних реакцій.

Утруднене дихання
Якщо вам важко перевести дух або дихається важче, ніж зазвичай, тоді ви можете страждати пошкодженням легенів через коронавірус. У обстежених пацієнтів проблеми з диханням спостерігалися протягом декількох місяців після зараження.

Тривога або безсоння
Згідно з дослідженням учених з Оксфордського університету, протягом трьох місяців після позитивного тесту COVID-19 кожен п’ятий пацієнт вперше отримав діагноз тривожності, депресії або безсоння. Це приблизно вдвічі частіше, ніж у людей без коронавірусу.
Категорія : Різне


Залишити Коментар