«Про проблеми треба говорити відкрито. Не виправдовувати безвідповідальність і безгосподарність виключно об’єктивними обставинами»

січня 16 / 2021
«Про проблеми треба говорити відкрито. Не виправдовувати безвідповідальність і безгосподарність виключно об’єктивними обставинами. Детально аналізувати лісогосподарську діяльність, шукати нові підходи. Разом працювати над покращенням результатів»,- наголосив під час зустрічі із лісниками області голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

Ситуацію у галузі лісового господарства Закарпаття обговорили із керівництвом Закарпатського ОУЛМГ, головними лісничими, керівниками лісгоспів області та ін. На нараді також був присутній Олександр Шляховський, начальник ГУНП у Закарпатській області.

Голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков: «Ситуація у лісовій галузі в Закарпатській області викликає серйозне занепокоєння. Часто ми бачимо повідомлення, документування (фотографії, відео), що у нас є проблеми з незаконними вирубками, зокрема вирубками у наших заповідниках. Ситуація, як на мене, вже загрозлива, тому що всі ми або втрачаємо контроль над ситуацією, або виправдовуємо свою безвідповідальність чи бездіяльність якимись високими словами. Хочу почути, що керівники лісництв пропонують змінити у законодавстві та в нормативній базі, щоб було легше розвивати цю сферу, покращувати показники, щоб не було зловживань.»

Є суб'єктивні й об’єктивні фактори, котрі ускладнюють чи погіршують лісогосподарську діяльність в області.

Серед суб’єктивних причин:

- розбалансування управлінської структури через фактичну відсутність керівництва обласного управління і відсутність призначених керівників лісових господарств,

- наявність випадків неналежного виконання професійних обов’язків,

- недостатня компетентність окремих керівників лісгоспів,

- незаконна вирубка та крадіжка лісу, дерев цінних та рідкісних порід,

- зловживання під час виконання обов’язків,

- наявність заборгованості по заробітній платі,

- наявність податкових боргів і як наслідок – сплати штрафних санкцій за недоїмку.

Об’єктивні чинники:

- Закони й нормативно-правові акти обмежують діяльність лісгоспів не пропонуючи альтернативи (встановлення мораторію на вирубку лісів та експорт лісо-, пиломатеріалів),

- неврахування асортиментного складу деревини та особливостей рельєфу у розвитку лісового господарства у гірських та низинних районах Закарпаття,

- відсутність належних можливостей для проведення переробки деревини,

- наявність проблемних питань при користуванні майданчиками ProZorro, високий рівень комісійної винагороди,

- потреба проаналізувати розвиток рекреаційних пунктів й лісового туризму та ін.

Анатолій Полосков: «Є суттєві відмінності у діяльності лісових господарств у гірських та низинних районах, і це потрібно враховувати. Нам варто шукати нові підходи, аналізувати лісогосподарську діяльність і покращувати її. Ми розуміємо вплив діяльності лісогосподарств на громади. У деяких випадках для окремих громад лісові господарства є найважливішим джерелом формування дохідної частини бюджету, тому завдання кожного господарства працювати над підвищенням ефективності своєї роботи, покращувати показники діяльності, не допускати заборгованості по заробітним платам і сплаті податків, працювати виключно в межах законодавства. Я готовий у межах своїх повноважень допомагати тим, хто хоче працювати чесно, хто хоче виправляти ситуацію, так, щоб мешканці побачили зміни у лісовій галузі Закарпаття!»

На нараді йшлося й про вплив деяких змін, внесених до Постанови КМУ від 09.12.2020 №1224, на фінансово-господарську діяльність лісогосподарських підприємств. Згідно з цим документом, обсяги заготівлі деревини та її реалізації суттєво зменшаться, а відповідно зміняться й надходження до зведених бюджетів. Це вплине на діяльність лісгоспів, зокрема гірських (Брустурянське, Мокрянське, Рахівське, Ясінянське лісові господарства). Можливе скорочення працівників, заявив керівник ДП "Брустурянське" , де зараз працює понад 300 осіб – майже третина з них може зазнати скорочення. За результатами зустрічі було складено протокол, з яким обладміністрація звернеться до КМУ та Держлісагентства з приводу перегляду законодавчих та нормативно-правових актів з пропозицією внести деякі зміни до них, а також щодо виправлення ситуації з кадровою політикою в лісовому господарстві Закарпаття.


Довідка:

За останні 5 років в області заготівля деревини зменшилася на 428 тис. м3. До зведеного бюджету сплачено у 2018 р. – 451 млн грн, 2019 р. – 423 млн грн, 2020 р. – 375 млн грн. Прибуток: 2018 р. – 50 млн грн, 2019 р. – 25 млн грн, за 9 місяців 2020 р. – 11 млн грн. Зведена цифра в області – 11 млн грн – прибуток, але при цьому збитки- 6 млн. грн. Збитки мають такі господарства: Великоберезнянське, Воловецьке, Мокрянське, Перечинське, Хустське.
Категорія : Різне


Залишити Коментар