Закарпатець у Чехії майже тиждень голодував, бо українські заробітчани не отримували зарплату

червня 21 / 2020
Закарпатець у Чехії майже тиждень голодував, бо українські заробітчани не отримували зарплату
У чеському місті Добржіші (за 40 км від Праги) закарпатець Ярослав Чепа 6 днів голодував під стінами заводу Bobcat, протестуючи через те, що українським заробітчанам заборгували платню.

Про це він повідомляв у Facebook. І записував відео, на яких розповідав, що встановив прапори Чехії та України й із 11 червня споживав лише воду.

У коментарі «Радіо Свобода» пояснював, що своєю акцією хоче привернути увагу до проблеми, коли українці працюють у Європі, а їх обманюють. Він заснував громадську організацію «Сizinec nen? otrok» («Іноземець не раб»). Кілька місяців тому до ГО поскаржилися наші співвітчизники, котрі, повернувшись із заробітків до України, недоотримали частину грошей. Організація неодноразово зверталася і до підприємства, і до так званої «агентурної компанії-посередника», яка займається працевлаштуванням та розрахунком із трудовими мігрантами, але не отримала задовільної відповіді.

Після того, як закарпатець виклав у фейсбуці відео з оголошенням про протест, до нього почали звертатися ще більше людей, які опинилися у схожій ситуації. Зараз, за словами Я. Чепи, лише за його обліком борг перед українськими заробітчанами сягає близько 400 тисяч чеських крон (понад 450 тисяч гривень).



Натомість «Радіо Свобода» зв’язалося телефоном зі згаданою компанією-посередником. Її представник Міхал Гаєк розповів, що затримка у виплатах сталася, бо завод Bobcat вчасно не надав гроші. «А коли вони надіслали в жовтні – в мене заблокувався мій банківський рахунок. Потім настав коронавірус, і два місяці неможливо було нічого зробити. Я не міг заробляти і, відповідно, виконувати свої обов’язки перед працівниками. 10 травня, коли вже все знову повернулося до нормального стану, я надіслав до візових центрів повідомлення, коли люди мають отримати свої зарплати», – пояснив.

Як пише Укрінформ, у консульському відділі Посольства України в Чехії пообіцяли, що триматимуть на контролі цю ситуацію. Дипломати зв’язувалися із Я. Чепою та представником агенції-роботодавця, де їм сказали, що 15 червня виплатили 2 зарплати, це десь 40 тисяч крон, а не пізніше 29.06 видадуть і 7 інших (близько 150 тис. крон).

17 червня Ярослав повідомив, що завершив голодування, бо йому зателефонували юристи, що надійшов перший транш із виплати. Але запевнив: розпочату справу не припинить, доки всі заборгованості не будуть погашені.
Категорія : Різне


Залишити Коментар