Новини Закарпаття

В обласному центрі Закарпаття вшанували 68 роковини Угорської революції 1956 року

📍В обласному центрі Закарпаття вшанували 68 роковини Угорської революції 1956 року. Вона почалася саме 23 жовтня маршем протесту будапештських студентів та інтелігенції, який згодом переріс у масштабне збройне протистояння.

🙏 Жертвами тих подій стали близько 27 тисяч людей, які отримали поранення під час революції та тюремні й смертні вироки впродовж кількох наступних років. Серед тих, хто зазнав переслідувань, було й троє ужгородців, котрі організували в місті антитоталітарне підпілля.

З нагоди річниці до пам’ятного знаку героям визвольної боротьби Угорщини 1956 року та жертвам комуністичних диктатур, а також до меморіальної дошки на стіні Ужгородського СІЗО поклали квіти керівництво області, представники угорської спільноти та інші.

Юрій Гузинець - заступник голови Закарпатської ОВА зауважив, що Угорська революція вийшла за межі однієї країни і стала прикладом боротьби за свободу для всіх народів. Вона мала вагоме історичне значення, адже серйозно похитнула тоталітарну диктатуру, сприяла піднесенню національної свідомості.

☝️Він зазначив, що цього дня вшановуємо подвиг людей, які боролися проти системи, заради свободи рідної землі віддавали свої життя. Так само кожного дня українці мужньо протистоять безжальному агресору, котрий у всі часи прагнув знищити національну самобутність інших народів. Тож сьогодні весь світ повинен докласти зусиль, щоб більше нікому й ніколи не довелося доводити своє природжене право на вільне життя.
Перейти на сайт