Новини Закарпаття

В Ужгороді свій мистецький доробок представила Наталія Сіма-Павлишин – заслужена художниця України

В Ужгороді свій мистецький доробок представила Наталія Сіма-Павлишин – заслужена художниця України, членкиня Національної спілки художників України, лауреатка Обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

🖼️ Добірку з назвою «Жінка і море» склали близько 30 робіт у різних жанрах і техніках. Більшість творів виконані протягом останніх п'яти років, проте є і кілька ранніх. Серед них – «Моя бабка» (1976 р.) – портрет бабусі художниці, написаний іще в студентські роки. Саме з цією картиною Наталія Сіма-Павлишин свого часу вперше взяла участь у виставці. Ще на трьох портретах зображена Любов – донька та, зі слів художниці, її улюблена модель. Також є автопортрет Наталії Сіми-Павлишин. Інші жінки на полотнах – художні образи, що втілюють дух, філософію, естетику самої авторки.

👇🏻 До Закарпатського музею народної архітектури та побуту завітали колеги, друзі та рідні, а також шанувальники творчості Наталії Сіми-Павлишин.

✅ Відкрив захід директор музею Василь Коцан, який розповів про основні етапи творчого становлення художниці та її здобутки.

🎤 З вітальним словом виступила Наталія Шетеля – ректорка Академії культури і мистецтв, професорка, заслужений працівник культури України, депутатка і голова постійної комісії Закарпатської облради з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури та спорту. Вона, зокрема, виконала приємну місію – від імені голови Романа Сарая вручила мисткині Почесну грамоту Закарпатської обласної ради.

💬 Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук передав художниці вітання від т.в.о.голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького і також вручив Наталі-Сімі Павлишин Почесну грамоту з нагоди відкриття виставки та нещодавнього ювілею.

🔸 Долучилися до вітань та поділилися враженнями від творчості художниці генеральний директор Національного музею у Львові імені А.Шептицького Ігор Кожан і його заступниця з наукової роботи Оксана Біла, голова Закарпатської організації НСХУ, народний художник України Борис Кузьма, який також передав Вітального листа від голови НСХУ Костянтина Чернявського, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Михайло Сирохман, а також художник із Мукачева Олександр Мондич.

🎻 Окрасою урочистого відкриття стала гра віолончелістки, заслуженої артистки України Діани Гавати.

🙏🏻 На завершення Наталія Сіма-Павлишин подякувала всім, хто завітав на подію і сприяв у її організації, зокрема, своєму чоловікові, заслуженому художнику України Володимиру Павлишину.

🔹 Виставку авторка присвячує пам'яті матері – пані Варвари, якій цьогоріч могло б виповнитися 100 років. Зі слів Наталії Сіми-Павлишин, мати займає дуже особливе місце в її серці, вона хоча й не вплинула безпосередньо на вибір професії доньки, втім завжди підтримувала і раділа її успіхам. Портрет матері художниця написати не встигла, у вирі буденних справ не випадало слушної нагоди, проте, каже мисткиня, мати, хоч і незримо, але глибоко присутня в цій виставці.

🌊 Як і море, що зображене в низці робіт, не варто сприймати лише буквально: крім мальовничого місця, яке надихає, це також багатозначний символ зародження життя, його неосяжності і незбагненності. Море хвилювань, почуттів та думок.

📆 Оглянути виставку можна до 6 жовтня.
Перейти на сайт