Новини Закарпаття

Українське документальне кіно – дуже важливий елемент, який сьогодні демонструє наш спротив усьому світу

❤️🎞️ Українське документальне кіно – дуже важливий елемент, який сьогодні демонструє наш спротив усьому світу. В період активної інформаційної війни показ таких стрічок надзвичайно актуальний, адже це спосіб у художній формі донести правду про реальні події в нашій країні.

☝️На цьому під час брифінгу з нагоди проведення V Карпатського Гірського Міжнародного Кінофестивалю в обласному центрі Закарпаття наголосила заступниця директора департаменту культури ОВА Галина Ломпарт.

🎬 В Ужгороді CMIFF цього року пройде вп’яте. Кінопокази, лекції та майстер-класи на тему гір, екології й туризму відбуватимуться протягом 20–22 вересня в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок «Бавка». За сприяння партнерів майже всі фільми з програми кінофестивалю 23–27 вересня покажуть і в Мукачеві.

✅ Надважливо, що в період війни така культурна подія продовжує своє життя. Якісний український кінопродукт має популярність і в нашій країні, і за кордоном, тож його потрібно не тільки зберігати, а й розвивати та демонструвати, наголосив один з ідейних натхненників та авторів проєкту, голова ГО «Закарпатська фільмкомісія» Вячеслав Єгоров.

📍Цьогоріч у конкурсній програмі кінофестивалю беруть участь 30 стрічок, чотири з яких відзняти в Українських Карпатах. Це фільм-відкриття «Бартка» Володимира Бакума, «Доля чи воля. Маруся» закарпатського режисера В’ячеслава Бігуна та дві короткометражки – «Що ми втратили» Марисі Нікітюк й «Рани» Лесі Дяк.

🙌 Серед особливостей V Карпатського Гірського Міжнародного Кінофестивалю є фокус на інклюзивності. Дві стрічки програми присвячені людям з інвалідністю – повнометражний фільм з Франції «На своїх двох» режисера Олів’є Луї Амбера та короткометражна стрічка «Дві ноги – вдвічі легше» американської режисерки Тамари Суси.

Як зауважив директор CMIFF Дмитро Грешко, дещо зміниться спосіб визначення переможців та власне вигляд самої нагороди:

💬 «Минулого року кращий фільм обирало журі. Цьогоріч будуть лише призи глядацьких симпатій. Окремі нагороди вручать і від Спілки кінокритиків України. Щодо головного призу, то в нього закладаємо потужний метафоричний сенс. Інсталяція у вигляді гір із гільз символізує те, що саме ці «гори» захищають нас зараз і дають можливість проводити кінофестиваль».

🫡 Під час заходу організатори спільно з Рухом підтримки закарпатських військових будуть проводити благодійний збір для ЗСУ. Всі донати спрямують на придбання дронів для наших захисників.

Більше про кінофестиваль дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням 👉 https://tinyurl.com/yc8rd5fz.

🖇️ Програма доступна на сайті CMIFF: https://www.cmiff.org/selected_films_ua/
Перейти на сайт