У Берегові відбулась виставка народних костюмів

лютого 04 / 2024

1 лютого дипломатична установа в співпраці з ГО «Мережа будинків народних традицій – Закарпаття» організувала виставку «Минуле та сьогодення в народному вбранні». Тут можна побачити частину одягу, виготовленого майстринями – учасницями тренінгу з пошиття народного вбрання, який мережа започаткувала два роки тому. Окрім традиційного народного одягу, представлено й певне переосмислення старих мотивів, їх сучасне застосування.


На відкритті виставки присутніх першим привітав очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар. «Народна культура та мова – це основа, яку ми неодмінно маємо зберегти живою. Народне мистецтво – етичний кодекс, що залишає по собі слід. На нинішній виставці представлено закарпатські народні костюми минулого та сьогодення», – зазначив дипломат. Кожен регіон має свої особливості, важливо плекати та передавати народне мистецтво наступним поколінням, оскільки воно зміцнює національну ідентичність.


Про народні костюми детально розповіла майстриня з міста Ясберень (Угорщина) Ержебет Тайті, котра є викладачкою на курсах з пошиття традиційного одягу. На виставці представлено три відреставровані костюми з Вишкова, весільне і траурне вбрання з Великої Доброні, барвисті дівочий та чоловічий кептарі. Друга частина експозиції складається з більш сучасного одягу, речей, які відповідають нинішньому світу моди, переосмислюючи старі мотиви.


Атмосферу заходу підкреслив виступ вихованців Берегівської фольклорної майстерні «Резеда». Молоді музиканти Карой, Андраш і Ференц Кережі та Язмін Мако зіграли шомодьські мотиви, а Мартон Пейчі та Естер Надь станцювали великодоброньський чардаш.


Після відкриття відбулися невеликий фуршет та спілкування в невимушеній атмосфері.




Категорія : Культура


Залишити Коментар