В Ужгороді – відкритий конкурс юних піаністів імені Маріанни Валковської

березня 12 / 2023


Започаткований у 2019 році з ініціативи Ужгородської музичної школи № 1 та управління у справах культури, молоді та спорту міської ради конкурс цьогоріч зібрав 32 учасників із 17 мистецьких шкіл Закарпатської області. Вікова категорія учасників: 8-9 та 10-11 років.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав юних піаністів, їхніх педагогів і батьків, зазначив, що приходити в музичну школу завжди приємно, бо тут – музика, радість, духовне життя, за що вкотре подякував Збройним Силам України.

Захід відвідала начальниця управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради Алла Чернобук.

Директорка школи Олена Охрим розповіла, що проводиться конкурс раз на 2 роки, перший відбувся у 2019 році, другий у квітні 2021 року в онлайн-режимі у зв’язку з ковідними обмеженнями. Сьогодні, 11 березня 2023 року, конкурс проводять вже втретє. Мета – популяризація дитячо-юнацького фортепіанного виконавства, виявлення та підтримка талановитих піаністів, обмін педагогічним досвідом. Журі – міжнародне, очолює його заслужена працівниця культури України, голова циклової комісії «Фортепіано» Ужгородського музичного фахового коледжу ім. Д.Є.Задора Маріанна Сокач.

До складу журі щоразу входять тільки учні Маріанни Степанівни Валковської, які пов’язали своє життя з фортепіанним виконавством та педагогікою, мають значні здобутки.

Нагадаємо, Маріанна Степанівна Валковська (06.01.1931 – 27.08.2006) – непересічна особистість у фортепіанній педагогіці Закарпаття. Вона народилася в сім'ї греко-католицького священника, батько не міг поступитися моральними та духовними принципами і був репресований та відправлений до Сибіру.

Після закінчення консерваторії у 1955 році Маріанна Степанівна розпочала свій педагогічний шлях у колективі Ужгородської музичної школи №1, одразу показуючи високий рівень педагогічних здобутків. Разом із вступом своїх яскравих вихованців до музичного училища починає працювати там.

Маріанна Валковська виховала багатьох відомих піаністів-виконавців, серед них – народний артист України, лауреат премії ім. Л.Ревуцького, доцент, завідувач кафедри спеціального фортепіано ЛНМА ім. М.В.Лисенка – Йожеф Ермінь; народна артистка України, лауреат І премії Всеукраїнського конкурсу ім. М.Лисенка, лауреат ІІІ премії Всесоюзного конкурсу ім. С.Рахманінова, лауреат ІІІ премії Міжнародного конкурсу ім. Ф.Ліста, доцент ЛНМА ім. М.В.Лисенка – Етелла Чуприк; колишня солістка Закарпатської обласної філармонії, заслужена артистка України – Наталія Висіч та багато інших.



Категорія : Культура


Залишити Коментар