Новини Закарпаття

У Рахові відбувся Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів


6 листопада – Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього середовища🌿 під час війни 💥 та військових конфліктів.

Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі 🏦🏥особливо в місцях, де тривають бойові дії💥. Війна в Україні впливає не лише на продовольчу безпеку та має економічні наслідки для всіх країн. Але війна впливає і на дику природу 🌱🦇. Зараз навіть неможливо повністю оцінити вплив на довкілля через брак точної інформації.
Причини цьому дві:
❗️ збирати ці дані небезпечно;
❗️ не вся інформація може бути озвучена публічно з тактичних міркувань.

Проте точно зрозуміло: чим довше триває війна, тим більше шкоди вона завдає довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо в майбутньому. Це також питання екологічної безпеки та спільного майбутнього цілого світу. Бо істина, дуже проста: будь який воєнний конфлікт не має локального характеру, коли йдеться про довкілля🐇🌲🌳. Екосистеми не можна розділити умовними кордонами, просто намалювавши їх на карті🌍. Якщо руйнується природна рівновага в одній локації, це обов’язково відчує інша.

Щоб привернути увагу школярів до цих проблем, працівники заповідника завітали до учнів 8- класу Богданської ЗЗСО ІІ-ІІІ ступенів.
Спільно з учнями ми:
✅ переглянули презентацію «Війна і екологія»;
✅ розгадали кросворд «Моя Україна»;
✅ закріпили знання за допомогою екологічної гри🤹.

Так наприкінці заходу діти намагалися побудувати піраміду зі спагеті та зефіру, що символізували екосистему та її складові:
♻️ вода;
♻️ ґрунт;
♻️ повітря;
♻️ рослини та тварини.
Це дало змогу учням зрозуміти, як легко зламати один із складників екосистеми, після чого ламається вся конструкція. Діти були відкриті до нових знань.

Після нашої перемоги, важливо, щоб план відновлення України включав заходи з відновлення природи та збереження екосистем, а до планів із відбудови населених пунктів вкрай важливо включати рішення та заходи з адаптації до зміни клімату.

Вірте в ЗСУ 💪, наближайте перемогу сумлінною працею та слідкуйте за нашою сторінкою🧐!
Перейти на сайт