В Ужгороді презентували альманах «Літературне Закарпаття 2021»

лютого 11 / 2022



Сьогодні в облдержадміністрації презентували альманах «Літературне Закарпаття 2021», до якого увійшли твори майже пів сотні письменників регіону.

Упорядник, поет, журналіст, голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан відзначив, що видання такої антології вже стало традицією.

«Важлива ця праця тим, що показує зріз літературного життя краю за рік. Частина представлених творів написана авторами, які вже давно не публікували свої доробки, — зауважив Василь Кузан. — У нашому альманасі читачі можуть не тільки відкрити для себе нових авторів, а й побачити з іншого боку тих, кого давно знали, та ще й у різних жанрах».

За словами упорядника, у книзі зібрані сучасні поетичні, прозові, драматичні твори, переклади, нариси, література для дітей. Новаторством є те, що у розділі критики зібрані відгуки про праці закарпатських письменників від критиків з усієї країни. Увесь доробок подано в авторській редакції та без змін.

«Варто зауважити, що такий альманах є унікальним в Україні. Інші міста та області готують певні періодичні видання з поезією, гумористичними творами, тематичні брошури, але такого систематизованого збірника за рік немає ніде», — наголосив спікер.

Видавчиня та ілюстраторка Олександра Гаркуша підкреслила практичну цінність праці для читачів, для тих, хто цікавиться літературою і хоче мати уявлення про літературний процес на Закарпатті.

«Як художнику і видавцеві, мені хотілося трохи освіжити видання якоюсь ідеєю, оскільки це твори різних письменників, котрі працюють у різних жанрів. Щоб усе це об’єднати в одній книзі, варто було попрацювати з дизайном, освіжити його. Ми зробили графічний печворк, він практичний, його можна буде використовувати й надалі в інших виданнях, змінюючи колажі та кольори», — прокоментувала Олександра Гаркуша.

За словами спікерки, робота над виданням була кропіткою, складною, але цікавою, адже працювати над збіркою одного автора набагато легше, ніж над антологією. Вона також додала, що відкрила тут для себе нову письменницю, котра чіпляє своєю щирістю та ліричністю, а з усіх розділів улюбленим став розділ актуальної критики.
На презентації також повідомили, що видання подали на участь у Всеукраїнському рейтингу «Книга року», та анонсували появу нового альманаху. Унікальність останнього полягатиме в тому, що там буде представлена творчість молодих авторів, котрі ще не стали членами Спілки.

«Літературне Закарпаття 2021» вийшло тиражем 200 примірників, котрі передадуть у бібліотеки області та творчим спілкам.

Праця побачила світ у межах Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2021 – 2023 роки і за сприяння управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.
Категорія : Культура


Залишити Коментар