Святкування свята Святого Василя на Рахівщині.

січня 13 / 2022

14 січня православні християни вшановують Святого Василя. В народі це свято ще називають Старим Новим роком. Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому в цей день основним обрядом було засівання осель та віншування (щедрування). Не можна не згадати, що свято Святого Василя починають святкувати ввечері 13 січня, а саме з Щедрого вечора. Звісно традицій та обрядів, які огортають Щедрий вечір, як його здавна називали, існує безліч.
Почати варто з того, що цього свята за великим столом збирається вся родина, члени якої повинні виглядати охайно і доглянуто (брудний або неохайний одяг вважається поганим знаком). На відміну від Різдвяного Святвечора, всі страви готуються ситні і скоромні, на столі обов’язково має бути кутя, різноманітні випічки та частування. Саме багатий стіл дарує цьому вечору назву Щедрого. Віншування і засівання – давній народний звичай Рахівщини: це обходи будинків, під час яких «віншують», тобто радісно вітають і щиро бажають родичам і близьким достатку, щастя, здоров’я. Віншують, засівають всіх зерном пшениці. Крім того, вечором 13 та 14 січня прийнято вітати всіх Василів та Васильовичів. Ще одна цікава традиція в наших краях. Після вечері юнаки-віншувальники збираються гуртом і роблять збитки та шкоду для газдів. Це особливо стосується сімей, де були незаміжні дівчата. Юнаки знімали ворота (хвіртки) і відносили їх далеко від будинку, наступного дня газда шукав їх цілий ранок. Сильні хлопці могли з легкістю поставити віз на дах шопи, а наступного дня його знімати за винагороду – могарич (пляшку горілки). Бували випадки, коли віншувальники перекладали січку дров під двері будинку та інше. Зранку, 14 січня, прийнято ходити посівати.
Сійся, родися, всяка пашниця: жито, пшениця, Ячмінь, овес, гречка, горох, сочевиця, Та на цей Новий рік най вам дасть Господь Бог, Щобисьте біди-смутку не знали, В щастю, здоров’ю многі літа проживали, А по смерті Царство Небесне оглядали. Гаразд вам, мир Божий зо всіма вами!
Щоправда, посівати мають право лише хлопчики та чоловіки. За повір’ям, першим у цей день має зайти в хату чоловік, аби принести з собою в родину добро та достаток. Першому засівальнику, як правило, приділяють особливу увагу, тому зранку хлопці намагаються встати якомога раніше, аби прийти першими до оселі. Зерно, яким засівають дім, не можна викидати, його збирають і віддають курям – «щоб добре неслися».
Вітаємо Вас зі Старим Новим роком!
Категорія : Культура


Залишити Коментар