Збереження об'єктів культурної спадщини та бібліотек – тема наради з профільним міністерством

жовтня 19 / 2021

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Ігор Шинкарюк разом із керівниками профільних департаментів Закарпатської ОДА взяв участь у нараді під головуванням Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Йшлося про реєстрацію та актуалізацію об'єктів культурної спадщини на території областей, зокрема й про цифровізацію цих процесів, роботу системи управління та електронного реєстру об'єктів.

«Це критично важливі процеси, від яких залежить охорона об’єктів історичної та культурної спадщини», — наголосив Ігор Шинкарюк.

За його словами, зараз є два проєкти реставрації і відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини, що відповідають усім необхідним вимогам проєктної документації та умовам для отримання фінансування:

- Замок-фортеця Х-ХVI ст. – пам’ятка архітектури національного значення, охор. №153, м.Ужгород;

- Першочергові протиаварійні роботи пам’ятки архітектури ХVIІ ст. охор. № 216 дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа с.Колочава Хустського району.

«Очікуємо набуття чинності відповідних актів КМУ та подальшого державного фінансування для початку робіт над проєктами», — додав заступник голови облдержадміністрації.

Під час наради також порушили питання щодо збереження бібліотек та реагування органів місцевої влади на передумови до порушення норм законодавства про бібліотеки і бібліотечну справу.

Укотре наголосили на недопустимості реорганізації та ліквідації бібліотек, які перебувають у державній та комунальній власності, без відповідного погодження із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.
Категорія : Культура


Залишити Коментар